Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru lesa na Hodonínsku vyjeli hasiči, nedaří se ho zvládnout

Mnoho jednotek a ještě více hasičů bylo povoláno k požáru lesa u obce Bzenec, postupně byly stupně požárního poplachu zvyšovány a nyní je vyhlášen již zvláštní stupeň.

24. května 2012, 20:32:
Požár se stále rychle šíří, současná plocha požáru je cca 1×4 kilometru.

20:50:
Po upřesnění se jedná o les nedaleko turistické základny Litner, mezi Bzencem a Ratíškovicemi na Hodonínsku.

21:08:
Pražský vrtulník se vrací do Brna na stanoviště, dochází mu palivu. Brněnský vrtulník může ve vzduchu zůstat ještě osm minut. Co dál, to hasiči řeší.

21:16:
Hasiči v průběhu večera museli evakuovat také zmíněnou turistickou základnu, doplnili jsme fotografie z evakuace.

21:33
Zasahuje celkem 27 JPO. Na místě události byl zřízen štáb velitele zásahu. Oba vrtulníky se vrací na letiště Tuřany.

21:40:
Zatímco hasiči se stále snaží plameny zkrotit, podíváme se kousek do historie. Největší požár v historii trvání Lesů České Republiky vznikl v Jihočeském kraji na LS Nové Hrady dne 13. srpna 2003 přibližně v 16:30 hod. Požár byl lokalizován téhož dne ve 23:20 hod, likvidace požáru pokračovala dalších 8 dní do 21. 8. 2003.

Na likvidaci tohoto požáru se podílelo 45 jednotek požární ochrany. Hašení komplikovala vysoká prašnost vyschlé rašeliny, málo únosné cesty pro vozidla dopravující vodu. Nebezpečí zvyšoval systém kanálů odvodňujících rašeliniště.

Stávalo se, že se požár přes kanál rozšířil do sousedního lesního porostu a zasahující hasiče doslova odřízl od jediné ústupové cesty. Díky bezchybné organizaci došlo při požáru pouze ke dvěma drobným zraněním zasahujících hasičů.

Pokud vás zajímají další podrobnosti, naleznete je v našem starším článku Prevence vzniku lesních požárů u Lesů České republiky


21:53:
Aktualizován výpis jednotek (viz níže), doplněn také Zlínský kraj.


22:00:
Jeden z dalších obrovských lesních požárů si jistě pamatují hasiči na Děčínsku, v roce 2006 tam plameny pohltily více jak 20 hektarů lesa. Celkem se na místo sjelo 28 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek s více než třiceti vozidly, včetně pomoci ze sousední SRN, dvou vrtulníků policejní letky a letadla Letecké hasičské služby.

Tyto tři stroje provedly celkem 380 shozů, při nichž na místo požáru spustily 325 000 litrů hasební látky. Během soboty a neděle bylo k hašení požáru u Jetřichovic použito přes 10 milionů litrů hasební látky. Zásahu se zúčastnilo téměř 200 hasičů.

Již v té době jsme byli s vámi a o požáru jsme podrobně informovali.


22:20:
Doplněno video, viz začátek článku.

22:35:
Požár stále nebyl lokalizován… Na hasiče tak čeká bezesná noc.

22:40:
Mnoho nových informací již dnes pravděpodobně nepřineseme, situaci ale nadále sledujeme a jakmile dojde k lokalizaci, rozhodně se ozveme.

Děkujeme ještě jednou všem čtenářům za aktuální fotografie ze širokého okolí, zítra ráno na vás snad budou čekat radostnější zprávy.

23:30:
Právě vyjíždí několik JPO III na shromaždiště k PS Židlochovice (Brno-venkov), pojedou střídat zasahující hasiče do Bzence. Přesnou informaci máme o jednotkách SDH Hrušovany u Brna, Moutnice, Syrovice a Přisnotice ale na místo jich pravděpodobně míří více.

23:43:

Jednotky Velké Bílovice, Lednice, Valtice, Lanžhot a Stará Břeclav dorazily na seřadiště na požární stanici v Břeclavi, následně se přesunuly do Strážnice.

Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec