Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru na Hodonínsku se vystřídala více než stovka jednotek

Mnoho jednotek a ještě více hasičů bylo v průběhu čtvrtka povoláno k požáru lesa u obce Bzenec, postupně byly stupně požárního poplachu zvyšovány a nakonec byl vyhlášen zvláštní stupeň.

Od čtvrté odpolední dne 24. května 2012 se požár stále nekontrolovatelně šíří, na místě hasí vrtulníky, zasahují hasiči z jednotek Jihomoravského i Zlínského kraje.

Archiv online zpravodajství z dne, 24. května 2012, jsme přesunuli do samostatného článku.


25. května 02:17:
Oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu, dříve uhašené lokality se znovu vzněcují.

05:14:
Brněnský vrtulník opět zasahuje. Situace na místě se o moc nezlepšila, stále jsou vidět plameny.

06:45:
Fotografie kouře od čtenářů jsme částečně přesunuli do článku OČIMA ČTENÁŘŮ: Požár lesa v Bzenci je vidět zdaleka.

06:55:
Kouř valící se z lesa byl v počátcích požáru viditelný dokonce z družice.

07:20:
Policejní vrtulník z Prahy (OK-BYP) se po sedmé hodině ranní vrací zpět do Prahy.

07:40:
Průběžně probíhá střídání zasahujících hasičů. Nové posily se sjíždějí i z relativně vzdálených částí kraje.

08:00:
Několik jednotek v průběhu zásahu řešilo zapadnutí a následné vyprošťování techniky. Na hašení lesních požárů se ale samozřejmě využívá také speciální „optimalizovaná“ technika, o některých lesních speciálech se dočtete třeba u nás v Technice.

08:50:
Hasiči zasahují hlavně na čtyřech místech. Policisté ze speciální pořádkové jednotky hlídají příjezdové cesty, lidé se totiž chodili o požáru přesvědčovat na vlastní oči. Situace v lese z pohledu hasičů se nemění, požár se stále nedaří zvládnout.

09:30:
Plameny se stále šíří „jen“ lesem, lidská obydlí nejsou ohrožena. Ani provoz na železniční trati zatím nebyl omezen.

10:00:
Na místo vyjel také odřad z Blanska. Hasiče čeká k požáru více jak devadesátikilo­metrová cesta.

10:10:
Rozsah požáru je v současné době přibližně 600 hektarů. Na místě se částečně utišil vítr a plameny se již nešíří tak rychle. Lokalizace požáru ale stále nenastala.

10:20:
K požáru zamířil také odřad více jak deseti cisteren z Brna a okolí.

10:30:
Požárem je zasažena oblast zvaná Moravská Sahara (či Bzenecká doubrava). V této lokalitě se nachází národní kulturní památka Váté písky u Bzence, což jsou dle serveru Wikipedia.org sedimenty moře z mladších třetihor, z nichž byly odváty jemnější částice.

Písek je tak tvořen čistými křemennými zrny s minimem jiných minerálů. Vrstva písku zde dosahuje mocnosti od 10 do 30 metrů. Vyskytují se zde významná pískomilná společenstva, v oblasti jsou chráněné a ohrožené druhy rostlin, živočichů a hub.

Po celé délce je lemovaná borovicovou monokulturou – a právě tu požár zachvátil. Mimochodem, právě písečné podloží představuje pro zasahující techniku největší oříšek.

11:00:
Ač je požár samozřejmě obrovskou přírodní škodou a zaměstnává desítky až stovky hasičů, nabízí se i zajímavé, například noční, pohledy na událost. Jeden takový nám zaslal Tomáš Martínek.

11:40:
Dle informací z našeho facebookového profilu se v okolí opět zvedá vítr.

11:50:
Jeden ze čtenářů nás informoval, že požár v určitých místech přešel na korunový. Aktuální pohled ze Strážnice od Lucie Slané by tomu nasvědčoval. Na místo jede také další odřad, tentokrát ze Zlínského kraje.

12:15:
Dle zpráv z místa se plameny šíří dál, obyvatelům okolních obcí se dokonce zdá, že fouká větší vítr než včera. Jednotky, které zasahovaly jako první, budou dnes okolo třinácté hodiny opět povolány.

12:30:
Opět hoří tam, kde včera požár vypukl. Aktuální fotografii nám poslala Jana Varjanová přímo z obce Bzenec. Další fotografie doplňujeme aktuálně do článku OČIMA ČTENÁŘŮ: Požár lesa v Bzenci je vidět zdaleka.

12:40:
Včerejší jednotky byly povolány ještě o něco dříve, než bylo v plánu. Situace na místě je dle pozorovatelů z okolních obcí přibližně stejná jako včera. Hasiči jsou na místě již dvacet hodin.

12:50:
Další včerejší jednotky mohou očekávat výjezd mezi 13. a 20. hodinou.

13:00:
Další a další hasiči se sjíždějí k požáru.

13:30:
Archiv zpravodajství ze včerejšího dne jsme odsunuli do samostatného článku.

13:45:
Do spodní části článku doplněny přehledy odřadů Jihomoravského kraje a jednotek v nich.

15:00:
Dle operačního střediska hasičů je situace neměnná. Požár se stále šíří, hasiči se pokouší plameny krotit. Na místě opět zasahuje brněnský vrtulník, požár hasí stejně jako včera letadlo ze Zlínského kraje. Zřízeno je také stále několik čerpacích stanovišť.

Byl vznesen požadavek na armádní vrtulník, ten by měl k požáru dorazit každou chvíli. Stejně tak byl na místo povolán Záchranný útvar HZS ČR.

15:20:
Hasiči s technikou musí čekat ve frontě, nemohou do lesa vjet všichni najednou.

16:00:
Situace na místě zůstává stejná…

16:15:
Dva profesionální hasiči se nadýchali kouře, jsou v současné době v nemocnici, jejich stav není vážný.

16:30:
Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky na místo posílá jednu cisternu ze Zbirohu, dva hasiči s ní vyjeli ve tři hodiny odpoledne. Hlučína pak na místo míří dvě cisterny, tank SPOT-55, vozidlo UDS, AV30 a další doprovodná vozidla.

Jak nás informoval tiskový mluvčí ZÚ HZS ČR Marek Pjaták, celkem na místo ze ZÚ míří třináct lidí s deseti kusy speciální techniky. Jak již bylo zmíněno, ze Zbirohu vyjeli v 15:00, z Hlučína v 15:15. Policie jim ulehčila průjezd Ostravou.

Po příjezdu na místo se uvidí, kde budou pomáhat.

16:35:
Zajímavou mapu vytvořili naši čtenáři pomocí volně dostupných google map, přehledně je dle zveřejněného seznamu jednotek vidět, z jakých vzdáleností hasiči jezdí požár hasit – http://goo.gl/maps/r4Jx

16:50:
Do akce už „vletěl“ i armádní vrtulník W-3A Sokol, neustále probíhá hašení ohnisek. Na místě stále fouká vítr a znesnadňuje tak hasičům hašení.

16:59:
Zásah již trvá 25 hodin.

17:05:
Jak nás právě informovala tisková mluvčí hasičů v Jihočeském kraji, Vendula Matějů, v odpoledních hodinách obdržel HZS Jihočeského kraje žádost Operačního a informačního střediska Generálního ředitelství HZS ČR o vyslání mezikrajské výpomoci.

Na místo tohoto rozsáhlého lesního požáru byly neprodleně vyslány dva lesní speciály, každý s osádkou 1+3 příslušníci. Technika vyjela ze stanic HZS JčK České Budějovice a Český Krumlov. Vozidla jsou konstruována pro pohyb v náročném terénu a právě této techniky se jihomoravským hasičům již nedostává.

Tento odřad je vybaven tak, aby byl na místě zásahu soběstačný, tedy veze i potřebnou zásobu jídla a pití. Doba nasazení není v tuto chvíli známa, nicméně již nyní je nutno připravit případné střídání příslušníků v dalších dnech. Jako doplnění početních stavů stanic byli povoláni do služby příslušníci z volna.

17:16:
„Hoří velká plocha, ale podařilo se to ohraničit. A pokud přestane foukat, tak je naděje zvítězit,“ řekl serveru iDnes.cz Martin Červenka, velitel zásahu a šéf hasičů z Hodonína.

18:00:
Po 17 hodině odpolední byly na místo povolány další jednotky na střídání zasahujících hasičů. Jmenovitě jde o SDH Kunštát, SDH Letovice, SDH Lysice, SDH Olešnice, SDH Velké Opatovice, SDH Žďárná, SDH Lazinov.

18:15:
Až při ostrých akcích se projeví, že pravidelné výcviky nejsou jen „zabíjením času“. U zásahu pak například plnění vaku pod vrtulníkem probíhá maximálně rychle.

18:50:

Požár likviduje v tuto chvíli více než 50 jednotek (od začátku požáru se na místě vystřídalo 117 jednotek, což znamená kolem 500 hasičů), nasazeno je téměř 200 kusů techniky.

Na místě hasí pomocí bambivaků 2 vrtulníky Letecké služby PČR a 1 armádní vrtulník.

Dále jsou nasazena 3 letadla Letecké hasičské služby (ze Zlína, Žamberka a Jihlavy), jedná se o dvě letadla AN 2 (Andula) a jedno letadlo Z 137 T (Turbočmelák), letadla mají integrovanou nádrž na vodu.

Na místo by v krátké době měla dorazit také technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně, tank SPOT 55 bude na místě použit pro případné vyprošťovaní zapadlé techniky nebo úpravě terénu.

Další posily byly povolány z Pardubického kraje (2 cisterny na velkokapacitní hašení), Středočeského kraje (2 cisterny), Kraje Vysočina (3 cisterny), Zlínského kraje (cisterny a lesní speciály 2 ks) a Jihočeského kraje.

Přivezeno bylo také speciální pěnidlo, které slouží jako smáčedlo, aby voda lépe pronikla do kořenového systému. Dále je prověřována možnost využití velkokapacitního čerpadla, za účelem dopravy vody.

Jak závěrem dodává Nicole Zaoralová, tisková mluvčí GŘ HZS ČR, v tuto chvíli již nedochází k dalšímu územnímu rozšiřování požáru.

20:00:
Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje svolal síly a prostředky k vyslání odřadu na pomoc při hašení lesa u obce Bzenec v Jihomoravském kraji. V tuto chvíli se čeká na rozhodnutí GŘ HZS ČR.

20:30:
Požár na Hodonínsku likviduje v tuto chvíli 40 jednotek. Ve 20,30 byl požár lokalizován a dále se nešíří. V tuto chvíli nemáme informaci, že by v prostoru lesa hořela nějaká část viditelným plamenem. Co hoří, jsou kořeny a hrabanka.

Na místo již dorazila technika a jednotky ze Záchranného útvaru HZS ČR. Hašení probíhá bez komplikací, vrtulníky budou ukončovat svojí práci a na místo se vrátí opět ráno. V tuto chvíli není potřeba povolávat žádné další síly a prostředky.

Bylo rozhodnuto o využití dvou velkokapacitních čerpadel, která budou přivádět vodu z řeky Morava. K oběma čerpadlům jsou vedeny hadice v délce dvou kilometrů a čerpadla budou řazena za sebe. Tak budou moct dopravit vodu až na vzdálenost 4 kilometrů.

Během noci bude probíhat další dohašování a prohrabávání žhavé půdy, bude doplněna zásoba pohonných hmot a nainstalována budou i velkokapacitní čerpadla, která začnou za rozbřesku pracovat.

Vzhledem k tomu, že předpověď počasí předpokládá na zítřek vítr, je nyní základním úkolem hasičů „uhlídat“ požářiště tak, aby nedošlo k opětovnému rozhoření a následnému rozšíření požáru.

Veškerá koordinace hasebních prací, povolávání sil a prostředků je zajištěna prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Jihomoravského kraje, štábu velitele zásahu a Operačního a informačního střediska generálního ředitelství HZS ČR. Jednotky sborů dobrovolných hasičů jsou povolávány tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost na zbytku území Jihomoravského kra­je.

Výše škody, kterou požár dosud způsobil, se pohybuje v řádu milionů korun, v šetření je také příčina jeho vzniku, uvedla nakonec Zaoralová.

21:20:
Generální ředitelství HZS ČR rozhodlo o vyslání odřadu z Plzeňského kraje k požáru lesa u obce Bzenec. Na místo vyjelo 6 příslušníků z PS Plzeň Košutka a Plzeň Slovany s čerpadlem Somati a dvěma kilometry hadicového vedení.

Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec