Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasit či nehasit ?

Bylo lepší v Národním parku České Švýcarsko nechat požár svému osudu a nebo plameny hasit ? Podle některých odborníků si příroda poradí sama.

Na serveru iDnes.cz se objevil názor zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleše Hořeního, že požár bylo lepší nechat vyhořet. Citujeme z jeho příspěvku „Pro celou řadu ekosystémů jsou požáry naprosto přirozeným jevem, který umožňuje jejich samotnou existenci. Jinými slovy – než požáry hasit, je zpravidla lépe nechat je být.

V Národním parku České Švýcarsko shořelo o víkendu 20 hektarů lesa v těžko přístupném terénu skal. Těch 20 hektarů představuje méně než 0,3 % celkové výměry parku.

Požár neohrožoval žádné nemovitosti. Obrázky, které byly z místa publikovány, svědčí o tom, že hořící "cenný les“ je umělou monokulturou smrku a borovice.

Kdybychom to místo hašení nechali shořet, ušetřili bychom nejen miliony korun za hašení, ale také bychom mohli zahlédnout kousek přirozené obnovy lesa po přírodní katastrofě. A o to snad v národním parku jde především."


Nejsem si jist, zda by takový postup byl reálný. V roce 1988 vypukl rozsáhlý požár v Yellowstonském parku v USA. Do té doby se menší požáry, pokud přímo neohrožovaly domy, ponechávaly svému osudu a hasily se minimálně. Plameny tentokrát, díky extrémnímu suchu, pohltily a zcela zničily téměř polovinu rozlohy parku, která činí 8980 čtverečních kilometrů. Z této katastrofy se park vzpamatovával dlouhá léta a ještě dnes jsou vidět následky. Tento požár rozpoutal celonárodní diskusi o přístupu k lesním požárům. Pokud se nechají plameny bez hašení, mohou se značně rozšířit a vzhledem k malým vzdálenostem v ČR ohrozit i obce v okolí. Proto hasiči musí zasáhnout, i když jsou to zásahy značně náročné a vyčerpávající.

A jaká je situace v Českém Švýcarsku nyní? Plameny jsou uhašeny, zem ovšem pokrývá místy až půlmetrová vrstva žhavých uhlíků. Na místě jsou stále desítky hasičů, kteří postupně les dohašují. Vítr by totiž mohl žhavý popel roznést a zapálit les znovu. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak náročná byla práce hasičů. Fotky zaslal Jirka Sucharda.

A co si o lesních požárech myslíte vy? Hasit či nehasit?
Sdílet