Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti se na chvilku staly záchranáři

Dne 31. května připravili strakoničtí profesionální hasiči v rámci projektu Otavský Plamínek, ve spolupráci s Policií ČR a příslušníky 25. PLRB, na své stanici IV. ročník akce pod názvem „Dětský den se záchranáři“. Akce se konala k Mezinárodnímu dni dětí a byla určena pro ty nejmenší, kteří se chtěli alespoň na několik okamžiků stát profesionálními záchranáři.

Počasí nám přálo již od samého začátku a pod ranními slunečními paprsky proudili na hasičskou stanici skupiny dětí, které měly zájem shlédnout zásahovou techniku a ukázky činnosti strakonických profesionálních hasičů. V areálu stanice HZS se tak v průběhu dopoledne shromáždilo na 250 dětí nejen ze strakonických mateřských a základních škol.

Nejprve byla připravena simulovaná dopravní nehoda osobního automobilu. Všichni pozorně sledovali, jak se hasiči za pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení během krátké doby doslova prostříhali ke zraněné osobě a vyprostili ji z trosek havarovaného vozidla. Dále následovala ukázka činnosti lezecké skupiny HZS. Všichni s napětím hleděli k nebi na dvojici lezců, kteří se spouštěli z téměř dvaceti metrové výšky ze střechy budovy strakonické stanice. Zajímavá byla i ukázka disciplíny požárního sportu v podobě výstupu do 4. nadzemního podlaží cvičné věže.

Velkou atrakcí pro malé návštěvníky byli koníci ze Statku Petrovice, se kterými ráno přijeli Kateřina Santarová a její přátelé. A právě ona a pět jejích čtyřnohých miláčků bylo s námi na stanici celé dopoledne. Koníci více než dvě hodiny trpělivě vozili děti, pro které to byl jistě nevšední a atraktivní zážitek. Kateřina předvedla i v krátké prezentaci výcvik a práci s koňmi, které se v Petrovicích intenzivně věnují.

O doprovodný program se postarala svým dílem rovněž Policie ČR Strakonice. Pro nejmenší byly připraveny malé motocykly (odrážedla), na kterých děti jezdily po dráze mezi signalizačními kužely.

Naši akci podpořila i Armáda ČR a její příslušníci z 25. PLRB Strakonice připravili stanoviště, kde dětem předváděli svoji výzbroj a tváře dětí zdobili maskovacími barvami.

Na stanovišti HZS se děti živě dohadovaly co si vzít či nevzít při odchodu z domu s sebou do evakuačního zavazadla. Nemohlo chybět ani kreslení, takže mladí výtvarníci nám předváděli své umění a pouštěli uzdu své fantazii.

V průběhu dopoledne byla k dispozici zásahová mobilní požární technika, cisternové stříkačky, automobilový žebřík, vysokozdvižná plošina a vozidlo rychlé technické pomoci. Děti zvědavě přelézaly z jednoho vozidla do druhého a s chutí zapínaly výstražnou sirénu zásahových vozidel, jejíž zvuk se mísil s komentářem celé akce a dokresloval tak záchranářskou atmosféru dětského dne.

Před polednem se děti rozcházely s radostí a úsměvem, který je i největší odměnou a poděkováním všem, kteří se na úspěšném průběhu akce podíleli.

Informace a další naleznete rovněž na www.otavskyplaminek.cz

plk. Ing. Ota Šmejkal
ředitel HZS Strakonice

Sdílet