Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru letadla v Kunovicích se vážně popálil zaměstnanec letiště

Dne 1. 6. 2012 v 06:57 hodin bylo operační středisko zlínských hasičů informováno o požáru haly u areálu leteckého muzea v Kunovicích.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště spolu s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Kunovice a Hluk, a také jednotkou sboru dobrovolných hasičů podniku Aircraft (LET) Kunovice. Následně na místo události vyjel i velící důstojník směny ze stanice Zlín.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru malého dopravního letounu zn. CESSNA, který byl v době vzniku požáru umístěn v objektu hangáru místního aeroklubu. Po vytažení hořícího letounu zaměstnanci z vnitřní části hangáru jednotky požár, který zasáhl kabinu a křídla, rychle likvidovali. Včasným odtažením letounu bylo zamezeno rozšíření plamenného hoření na objekt hangáru. Také preventivní rozebrání části konstrukce hangáru vyloučilo další šíření požáru.

V důsledku požáru došlo také k vážnému popálení jedné osoby a to na horní končetině a tváři. Zraněná osoba byla předána do další péče zdravotnické záchranné služby.

Podle předběžného vyjádření majitelů došlo ke vzniku škody okolo 1 200.000,– Kč. Přesná výše škody způsobená požárem bude upřesněna v průběhu dalšího šetření události. Výše uchráněných hodnot hasebním zásahem nebyla zatím pro potřeby hasičů vyčíslena.

Na místo události se také dostavil vyšetřovatel požárů z Uherského Hradiště. Podle prvotních výsledků šetření na místě, se příčinou vzniku požáru jeví iniciace výbojem statické elektřiny. Prověřovány jsou ale i další možné verze.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet