Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dnes hasiči ukončí střežení požářiště v Bzenci

Ve čtvrtek 7. června dopoledne hasiči ukončí požární dozor nad požářištěm lesa v Bzenci na Hodonínsku. Dohodli se na tom dnes představitelé HZS Jihomoravského kraje a podniku Lesy České republiky.

Likvidaci ničivého požáru, který vypukl ve čtvrtek 24. května a na území o rozloze 200 hektarů zasáhl 184 hektarů borového lesa, hasiči ukončili ve středu 30. května v 9.50 hodin. Protože majiteli lesa – podniku Lesy ČR – po likvidaci požáru vyplynula povinnost zajistit dvoutýdenní střežení požářiště, dohodl se s hasiči, že o požární dozor nad spáleništěm se postarají příslušníci Hasičského záchranného sboru.

Nepřetržitý požární dozor nad požářištěm u Bzence-Přívozu od 30. května dosud zajišťuje osm hasičů z Jihomoravského a Plzeňského kraje, kteří se v oblasti o rozloze 200 hektarů střídají ve dvanáctihodinových směnách.

Pro případné další rozhoření lokálních ohnisek nebo i větší části lesa mají k dispozici dvě cisternová vozidla, čerpací stanoviště u řeky Moravy s velkokapacitním čerpadlem Somati, štábní vozidlo k zajištění spojení v rozlehlém území a terénní vozidlo. Další síly a prostředky mají hasiči v záloze na okolních stanicích.

Spáleniště lesa kontrolují vizuálními prohlídkami i pomocí termokamery. Na požářišti hasiči našli a zlikvidovali několik skrytých žhnoucích ohnisek hoření.

Protože písčitý, suchý terén Moravské Sahary v minulých dnech zasáhly vydatné dešťové srážky a voda se dostala pod povrch ke kořenům stromů a pařezů, hasiči se s lesníky dnes dohodli na dřívějším ukončení požárního dozoru. Střežení požářiště hasiči ukončí zítra v 10 hodin.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec