Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rallye Hamry 2012: vítězství obhájily Radvanice, dařilo se i nováčkům

V sobotu 9.června proběhl v okolí Plumlova na Prostějovsku další ročník netradiční odborné přípravy Rallye Hamry 2012. Celou soutěž zorganizoval HZS Olomouckého kraje-územní odbor Prostějov a to pod záštitou ČAHD a za finančního přispění Olomouckého kraje a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

I když sami organizátoři přiznali, letošní ročník byl poznamenán současnou hasičskou krizí v ČR, podařilo se jim připravit v jedné denní etapě zajímavých 8 úkolů a neplánovaně pak i devátý.

Letos se na start postavilo 15 soutěžních družstev z celé Moravy. Letos byla také změna ve startu, kdy se startovalo hvězdicovitě tak, aby se soutěž zrychlila. Půlka družstev plnila úkol na stanovištích a další družstva se přemisťovala po trati.

A co organizátoři na stanovištích připravili? Na prvním stanovišti to byl simulovaný požár lesa v prudké stráni, kde družstva musela za pomoci PS12 od rybníka provést zásah na 2 ohniska.

Druhým úkolem byl opět požár a to v podkroví fary s pohřešovanou osobou. Třetím úkolem bylo vyproštění osoby po pádu do hluboké šachty. Čtvrtým úkolem bylo nalezení zraněné cyklistky v rokli a její transport v náročném terénu k vozidlu záchranné služby.

Server POŽÁRY.cz byl mediálním partnerem celé akce.

Dalším úkolem bylo vyproštění, ošetření a transport zraněného opraváře aut, který propadl do montážní jímky v prostorách opravny. Již tradiční úkol-dopravní nehoda, probíhal na šestém stanovišti. Zde měla družstva za úkol zasáhnout u nehody motorkáře a nákladního vozidla.

Sedmý úkol byl velmi zajímavý, odehrával se na pile, kde odletující kus dřeva zasáhl do břicha dítě. Hasiči zde museli provést vyproštění, pomoc hysterické matce dítěte a samotný transport s cizím předmětem k sanitnímu vozu.

Poslední úkol se odehrával ve Flaschover kontejneru v Hamrech. Zde probíhal zásah u silně zakouřeného objektu v dýchací technice. Během zásahu došlo k detonaci uvnitř objektu, ke ztrátě vědomí zasahujícího hasiče a hasiči tak zachraňovali své vlastní kolegy.

Tajným a hodně nečekaným úkolem bylo poskytnutí informace o provedeném zásahu na kameru televizní společnosti. Úroveň a obsahovost projevu hodnotil tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Náročnost soutěže podpořil i déšť v průběhu dne, který zhoršil terén na některých stanovištích a dával tak hasičům pořádně zabrat. Loňské vítězství se podařilo obhájit hasičům z Ostravy-Radvanic. Na druhém místě se umístil nováček soutěže, Okrouhlá z Jihomoravského kraje a na třetím družstvo Ostravy-Muglinova.


Hlavní cíl, nacvičit si některé situace pro reálné zásahy, Rallye Hamry určitě splnila. Někomu se dařilo lépe, někomu hůře, ale poděkování patří všem, kdo letošní ročník dokončili.

Doufejme, že příští-jubilejní 10. ročník, se podaří opět zorganizovat. Velké poděkování patří všem organizátorům z HZS Olomouckého kraje, kteří této soutěži věnovali spoustu svého volného času.

Podrobné výsledky naleznete v příloze.

S přispěním organizátorů
Mirek Vantuch

Sdílet
Přiložené soubory
rallye_hamry_2012_vysl.xls zobrazit online XLS 39 kB