Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Maafex 2012 dokonale prověřil práci všech záchranářů

Cvičení zmapovalo komplexní práce záchranářů při přírodních katastrofách. Od pátrání po zraněných a obětech po jejich záchranu, zajištění budov, ochranu před vodou či evakuaci a následnou péči o evakuované. Hasiči a ostatní složky Integrovaného záchranného systému cvičili v Teplé na Chebsku nepřetržitě více než třicet hodin.

Kromě samotných znalostí a dovedností záchranářů prověřilo cvičení Maafex také jejich fyzickou a psychickou odolnost. Pro všechny zasahující byla činnost během výcviku velmi náročná nejen z hlediska samotných prací, ale i počasí. Přes den teploty šplhaly hodně vysoko, přes noc se zase výrazně ochladilo a například pátrání na vodní hladině v nočních hodinách komplikovala i hustá mlha.

Námětem cvičení byla situace, kdy oblast kolem Teplé zasáhlo silné zemětřesení. Následkem otřesů se poškodily hráze dvou vodních nádrží a hrozilo tak zaplavení části města. S ohledem na rozsah události si záchranáři hned v úvodu vyžádali pomoc specialistů z německého THW (Technisches Hilfswerk), ale také modul traumatýmu z Fakultní nemocnice Brno či materiál ze základny logistiky v Olomouci pro zajištění humanitární pomoci.

Několik desítek figurantů, které tvořili studenti z karlovarských středních škol či kolegové hasiči z Prahy, velmi reálně namaskovali členové Českého červeného kříže a Royal Rangers tak, aby se jejich zranění co nejvíce přibližovala skutečné události. Záchranáři je nejprve museli v rozlehlém areálu bývalé továrny Jitona v Teplé najít, společně s posádkami karlovarské záchranné služby roztřídili zraněné podle závažnosti a sanitky je pak odvážely do postavené polní nemocnice. Zraněné museli hasiči zachránit i ze střech či podzemních části továrny.

Pátrání a záchrana osob probíhalo celý páteční den a pokračovala i přes noc. To už pomáhali i němečtí záchranáři. Ti společně s hasiči během noci nacvičovali také zajištění střešních konstrukcí a stability poškozených domů. Zároveň začali v podvečer připravovat protipovodňové zábrany z pytlů s pískem. V nočních hodinách a brzy ráno pak propátrali na člunech i hladiny rybníků v Jitoně. Během soboty na žádost starostky města hasiči evakuovali obyvatele domu s pečovatelskou službou, pro které v kulturním domě v Teplé zřídili evakuační centrum. Do cvičení se zapojilo také několik desítek rodin z Teplé. Skupiny hasičů s pracovníky nevládních neziskových organizací je postupně všechny obešly a nacvičovali pomoc obětem záplav.

Počet záchranářů, figurantů, rozhodčích či organizačního štábu v Teplé přesáhl několik stovek. Na místě se vystřídaly desítky profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů a ostatních složek Integrovaného záchranné systému. Rozsahem, počtem zasahujících i komplexností námětů patří cvičení Maafex 2012 k největším a nejnáročnějším nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet