Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři víkendové požáry si vyžádaly i jeden lidský život

Poslední víkend před prázdninama přinesl mimo jiné i čtyři požáry. Jeden z nich si dokonce vyžádal lidský život.

Krnov
V sobotu vpodvečer byl hlášen na tísňovou linku hasičů požár střechy rodinného domu na Pionýrské ulici v Krnově. Na místo byli i s výškovou technikou vysláni hasiči ze stanice Krnov, dobrovolní hasiči z Krnova, Města Albrechtic a podnikoví hasiči z Krnovských opraven a strojíren. Na místě zjistili, že se jedná o požár půdního prostoru rodinného domu.

Hořela část bednění a krytina, ale převážně seno, kterým byla vystlána část střechy (v dávné době se používalo seno k zateplení šikmin střech). Ani majitelé objektu ani společnost, která zrovna pokládala novou krytinu nevěděli, že je senem vystlána část střechy. Jakmile zjistili, že z vikýře stoupá kouř, pohotově zareagovali a použili nachystané přenosné hasicí přístroje. Požár se jim však pod kontrolu dostat nepodařilo, proto na místo povolali hasiče. Ti po necelé hodině od nahlášení dostali plameny pod kontrolu, odvětrali zasažené prostory a vyházeli všechno zasažené seno z půdního prostoru. Příčina vzniku požáru byla objasněna na místě samém a jednalo se o nedodržení bezpečnostních předpisů při pokrývačském výkonu. Škoda vzniklá požárem byla předběžně stanovena na 100 000,– Kč. Nikdo se při požáru nezranil.

Dvorce
V neděli navečer byli hasiči voláni na pomoc na silnici z Dvorců na Moravský Beroun. Po dopravní nehodě dvou osobních vozidel začalo jedno z nich hořet. Hasiči vyjeli ze stanice v Bruntále, dobrovolní z obcí Dvorce a Lomnice. Na místě uhasili požár a zajistili okolí nehody.

V průběhu hasebních prací nebylo zcela jasné, kolik účastníků bylo při dopravní nehodě ve vozidlech. Proto hasiči prohledávali okolí, zda se někde nenachází v šoku další účastník. Z výpovědi jednoho z řidičů však zjistili, že ve vozidlech cestovali pouze samotní řidiči. Jeden z nich byl ošetřen zdravotnickou záchrannou službou Bruntál a následně transportován do nemocnice. Druhý řidič bohužel nehodu a následný požár nepřežil. Příčinou vzniku požáru byla samotná dopravní nehoda. Předběžná škoda byla vyčíslena zástupcem hasičů a Policie ČR na 170 000,– Kč. Ztracený lidský život však vyčíslit nelze.

Lomnice
Necelou hodinu po nahlášení výše popsané tragické dopravní nehody byli hasiči povoláni do Valšova k požáru trávy o rozloze přibližně 3×5 m. Dobrovolní hasiči z obce Lomnice dostali požár pod kontrolu za necelých dvacet minut po nahlášení. Při požáru se nikdo nezranil a škoda nevznikla žádná.

Horní Životice
Za necelých pět minut od nahlášení požáru ve Valšově byl hlášen další požár, tentokrát z Horních Životic, kde hořela půda bývalého kravína. Na místo přispěchali hasiči ze stanice Bruntál, dobrovolné jednotky z Horního Benešova, Litultovic a Velkých Heraltic.

Na místě zjistily, že se jedná o požár zbytků sena a slámy v nevyužívaném kravíně. Hasiči za necelou půlhodinu dostali plameny pod kontrolu, prostory odvětrali a skrytá ohniska prověřili termokamerou. Škoda při tomto požáru nevznikla dle uživatele objektu žádná a příčina vzniku požáru je v šetření Hasičů a Policie ČR.

Oborná
Po jedenácté hodině večerní byli hasiči ze stanice Bruntál voláni k požáru v Oborné. Anonymní ohlašovatel popisoval viditelné plameny za jedním z rodinných domů. Hasiči po příjezdu na dané místo žádný požár nenašli a zařadili tento výjezd do kolonky planých poplachů.

Zdroj: HZS MSK ÚO Bruntál

Sdílet