Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prokázalo, že hasiči se k výškovým budovám nedostanou

Tento týden se uskutečnila na Územním odboru Benešov taktická cvičení s námětem požár bytové jednotky ve výškové budově. Základním úkolem těchto cvičení bylo prověřit stav a funkčnost nástupních ploch u výškových budov, které jsou v hojném počtu zastoupeny jak v Benešově tak i ve Vlašimi.

Cvičení v Benešově se uskutečnilo v pondělí 25. 6. 2012 a během něj bylo zjištěno, že v případě ostrého zásahu by se musely zasahující jednotky vyrovnat se špatně parkujícími vozidly a také vzrostlou okrasnou zelení, která brání v manipulaci s výškovou technikou. Na cvičení byli pozváni zástupci jednotlivých složek IZS i představitelé města, kteří byli s celou problematikou seznámeni.

Stanice HZS Vlašim zorganizovala cvičení na 28. 6. 2012 a to ukázalo naprosto katastrofální podmínky pro zásah. Výškovou techniku lze ustavit jen z jedné strany objektu a navíc ještě s velkými obtížemi, které způsobily zaparkované vozy.

Nástupní plochy nejsou vůbec označeny a další prostor zabírá parkoviště, takže i s AZ 30 lze evakuovat max. 3 n.p. PP 27 k budově vůbec nedosáhne, jak je patrno z fotografií. Další řešení této nazáviděníhodné situace bude na představitelích měs­ta.

mjr. Bc. Jiří Černovský
velitel stanice HZS Benešov

Sdílet
Seriál: Průjezdnost komunikací vzhledem k jízdě složek IZS