Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U vážné nehody zasahovali záchranáři v Přerově, kamion narazil do domu a začal hořet

Nezapomenutelné okamžiky po nárazu nákladního vozidla, které z dosud z neznámých důvodů narazilo krátce před třináctou hodinou v pondělí 2. 7. 2012 do jedné z budov na ulici Kramářova v Přerově, zůstanou na dlouho ve vzpomínkách desítek lidí čekajících na autobusové či železniční spoje u nádražních prostor v Přerově.

Tísňová linka byla v danou chvíli zahlcena desítkami telefonátů s žádostí o okamžitou pomoc. Oznamovatelé postupně operačnímu středisku sestavovali situaci a stav na místě. Mezi první ohlášení o havárii nákladního vozidla do domu, po pád budovy až po následný požár.

Nejhůře znějící informace vypovídaly opravdu drama na místě. V nákladním vozidle v plamenech zůstal zaklíněný řidič. Některé informace směřovaly k možnosti zavalení osob pod sutinami po pádu štítové stěny a další.

Operační středisko hasičského záchranného sboru na místo ihned vyslalo několik profesionálních i dobrovolných jednotek. Jejich včasná pomoc a to díky přejezdu zpět od jiné nedaleké události, doslova zachránili život těžce zraněnému řidiči nákladního vozidla, uvězněného ve zcela zdemolovaném vozidle a navíc zavaleného sutí z pádu štítové stěny. Ta se zřítila po nárazu nákladního vozidla do domu.

Po nárazu navíc nákladní vozidlo začalo hořet a šance na přežití, bez rychlé pomoci hasičů, by byla velmi mizivá. Hasiči za nasazení několika hasebních proudů bojovali s velmi rychle rozšiřujícím se požárem do objektu.

Po nárazu se také zřítilo celé první patro do obchodních, přízemních prostor objektu. Přes rozbité boční okno a po prořezání otvoru v boku kabiny nákladního vozidla se hasičům podařilo dostat ke zraněnému a zahájili několika minutové a dramatické vyproštění.

Řidič i přes velké bolesti komunikoval s hasiči. Ti se pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a rozpínáku snažili co nejvíce uvolnit prostor pro následný transport zraněného. Po celou dobu stále hrozilo rozhoření nákladního vozidla, navíc s velkým nebezpečím možného výbuchu plynu po proražení přípojky před domem.

Rychlá pomoc hotovostní služby plynárenské společnosti, rovněž pracovníků energetiků, tyto nebezpečné okolnosti rychle odvrátily a hasiči po vyproštění zraněného řidiče a následném předání k dalšímu ošetření přivolané lékařské pomoci zdravotnické záchranné služby, pokračovali v dohašování požáru a dalším průzkumu v objektu a vyloučení možné přítomnosti osob uvnitř zřícené budovy. Na místo byli povolání hasičští kynologové Jihomoravského kraje a těžká technika Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína.

Postupně stále provádíme prohledávání trosek a sutiny po pádu štítové stěny a po příjezdu těžké techniky bude provedeno zabezpečení stále hrozícího zřícení stropní části budovy. Hasiči budou poté provádět vyklízení objektu. V tuto chvíli nedokážeme vyvrátit, zda se uvnitř objektu pod sutinami nenacházejí žádné osoby. Dle dostupných informací, ale nemáme žádná hlášení o pohřešovaných osobách.

Nákladní vozidlo se nám pomocí vyprošťovacího speciálu drážních hasičů (HZS SŽDC) podařilo z objektu vyprostit a po šetření Policie ČR bude vozidlo dále odtaženo specializovanou soukromou společností. Na místě v tuto chvíli stále pracují hotovostní pracovníci plynárenské společnosti a provádí opravu přípojky.

Postupně tak u události zasahovalo celkem šestnáct jednotek. Vzhledem k závažnosti situace byly početní stavy pro případnou další pomoc na Přerovsku posíleny jednotkami z dalších územních odborů. Mezi pomoc profesionálních i dobrovolných hasičů je nutno zahrnout i příjezd kynologů z Jihomoravského kraje a také těžké techniky ZÚ HZS ČR Hlučín.

Situaci na místě stále sledujeme a v průběhu dne budeme tiskovou zprávu aktualizovat. Na místě je také náš vyšetřovatel příčin vzniku požáru. Prozatím není stanovena ani příčina ani výše škody.


Aktualizace v 19:00:

Na místo se dostavila těžká technika pro zabezpečení stropní části objektu a pro následnou další činnost hasičů ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína a také vojenská 156. záchranná rota z Olomouce.

Vzhledem k nebezpečí výbuchu plynu bylo celkově evakuováno 87 osob (z toho 7 osob přímo z objektu po destrukci).

Kynologové ukončili svou činnost, naštěstí se přítomnost zavalených osob v sutinách nepotvrdila. Dle rozhodnutí statika a dalších pracovníků stavebního úřadu v tuto chvíli nebudou dále probíhat práce na odstranění sutin a veškerá těžká technika byla odvolána a bude se vracet zpět na své základny.

Škody po této události se stále sčítají, prozatím se jedná o částku 3 miliony korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet