Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve sklepě obytného domu v Třinci. Zraněnou nájemnici hasiči předali ZZS

Krátce po páté hodině ranní dne 8. 7. 2012 vyjeli hasiči na Frýdecko-Místecku k ohlášenému požáru v bytovém domě v Třinci, místní části Lyžbice na Nerudově ulici. Po příjezdu na místo průzkumem hasiči zjistili, že se jedná o požár sklepní kóje a silně zakouřený je celý prostor bytového třípodlažního domu. Hustý kouř vycházel z chodby domu, z jednoho bytu a ze sklepních oken.

Na místě zasahovali hasiči HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Třinec, dobrovolní hasiči sborů z obcí Třinec – Guty, Bystřice a Jablunkov a na místo vyjeli také hasiči podniku Třinecké železárny s výškovou technikou.

Hasiči objevili ohnisko požáru ve sklepě domu, kde dle obyvatel domu přespávala jedna z nájemnic domu. Tu hasiči z hustě zadýmeného prostoru vyvedli a předali ZZS k převozu na lékařské vyšetření do nemocnice. Vzhledem k silnému zakouření byli evakuováni i další nájemníci bytů v domě. Celkem hasiči evakuovali 14 osob ze šesti bytů. Evakuace proběhla i za použití speciálních evakuačních masek, kterými hasiči chránili dýchací cesty evakuovaných osob.

Po půlhodině zásahu se požár podařilo lokalizovat. Hasiči pomocí přetlakových ventilátorů odvětrali prostory domu a po ukončení zásahu se nájemníci mohli vrátit do svých bytů. K úplnému uhašení požáru došlo před půl osmou ráno. Na místo se dostavil vlastník objektu, kterému byl dům předán k likvidaci škod, vzniklých požárem.

U požáru byla zraněna pouze jedna osoba (nadýchání zplodinami hoření). Požár způsobil škodu ve výši 150 tisíc korun. Příčinu zjišťují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet