Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představitelé Jihomoravského kraje a HZS poděkovali dvaceti profesionálním jednotkám a kolektivům hasičů za zásah v Bzenci

Dvaceti profesionálním jednotkám a kolektivům hasičů z Jihomoravského kraje poděkovali představitelé kraje a HZS za zásah u květnového požáru lesa u Bzence. 

Profesionální hasiči se sešli v divadelním sále Městského kulturního střediska v Kyjově. Slavnostní akt navázal na shromáždění ve Vracově, na kterém byly 27. června za zásah v Bzenci-Přívozu oceněny dobrovolné a profesionální jednotky z ostatních krajů a Slovenska, vybraní velitelé a představitelé složek IZS. V Kyjově se sešli profesionální hasiči z Jihomoravského kraje, kteří při likvidaci největšího požáru na jižní Moravě odvedli největší kus práce.

Profesionální zásah a mimořádnou obětavost hasičů v lesích Moravské Sahary ve svých vystoupeních ocenili hosté. Starosta Kyjova Mgr. František Lukl připomněl, že vysoké nasazení hasičů a příslušníků dalších složek IZS by mělo být impulzem k omezení tvrdých škrtů v rozpočtu.

Náměstek jihomoravského hejtmana Mgr. Ivo Polák mj. uvedl, že kraj na rozvoj integrovaného záchranného systému od roku 2009 ze svého rozpočtu věnoval přes 178 milionů korun.

Náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Mgr. Slavomír Bell připomněl, že likvidace největšího lesního požáru v ČR za posledních 15 let si vyžádala přes 11 milionů korun. Ředitel HaZZ Trnavského kraje pplk. Vladimír Mrva vyzdvihl účinnou mezinárodní spolupráci hasičů z ČR a Slovenska.

Zasahujícím hasičům za jejich mimořádný výkon poděkoval také ředitel HZS JmK plk. Ing. Jiří Pelikán. O rozsahu požáru, který se rozšířil na plochu 174 hektarů a vyžádal si nasazení 201 jednotek a téměř 1500 hasičů, podle jeho slov svědčilo i to, že i při následujícím střežení požářiště hasiči likvidovali 17 skrytých ohnisek. Děkovný list hejtmana Jihomoravského kraje v Kyjově jménem svých jednotek převzali velitelé požárních stanic v Hodoníně, Kyjově, Veselí nad Moravou, Blansku, Boskovicích, v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici v Brně, v Rosících, Ivančicích, Pozořicích, Tišnově, Židlochovicích, Břeclavi, Mikulově, Hustopečích, Vyškově, Slavkově u Brna a Znojmě, a také Krajského operačního a informačního střediska HZS JmK.

Velitel požární stanice v Tišnově npor. Ladislav Steinhauser, který ke dni 1. září požádal o uvolnění ze služebního poměru, v Kyjově převzal Stříbrnou medaili Jihomoravského kraje. Medaile mu byla udělena za obětavou práci při budování tišnovské požární stanice i řízení její jednotky a jednotek sborů dobrovolných hasičů v hasebním obvodu stanice.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: 2012: Požár lesa u obce Bzenec