Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři desítky událostí spojených s bouřkou a silným větrem střídá požár zemědělského objektu na Přerovsku

Avizovaná předpověď silných bouřek a větru na celém území České Republiky se rovněž nevyhnula Olomouckému kraji. Naše jednotky a to z řad profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnává od sedmnácté hodiny středy 22. 8. 2012 již třetí desítka technických pomocí.

Mezi drtivou většinu zásahů patří likvidace spadených stromů na komunikace či veřejná prostranství. V průběhu večera jsme Vás již konkrétně informovali v celkovém přehledu ( viz přiložené dvě tabulky ve formátu pdf ). Nejvíce počtem událostí dnes zasahují jednotky na Přerovsku. K popadaným stromům je potřeba přičíst do statistik výjezdů několik pomocí po pádech stromů či větví na sloupy s elektrickým vedením. Silnější vítr rovněž v několika případech uvolnil střešní krytiny na domech a docházelo k pádům střešní krytiny na chodníky či komunikace.

Z celkového pohledu se ale nejedná o závažnější situaci. V obdobných případech po vydatném dešti či silnějším větru se ve srovnání jedná o běžný počet zásahů. Hasiči okresu Přerov tak postupně přejíždějí k dalším událostem a likvidují jejich následky.

Profesionální i dobrovolní hasiči z okolí Lipníku nad Bečvou aktuálně zasahují u požáru zemědělského objektu v Oprostovicích. Jedná se o hořící objekt s chovem prasat. Hasičům se podařilo několik kusů dobytka uchránit před nebezpečnými plameny. V tuto chvíli se snaží požár lokalizovat a nedokážeme odhadnout zda v plamenech některá zvířata nezůstala. Celková plocha požárem zasaženého objektu čítá rozměry 15 × 7 metrů.

V následujících hodinách bude nutné rozebrat požárem ohořelou konstrukci a dohasit menší ohniska požáru. U události zasahují jednotky profesionálních hasičů stanic Přerov a Lipník nad Bečvou, posíleni jednotkami z řad dobrovolníků hasičů Dřevohostice a Lhota.

Na místě je již i náš vyšetřovatel zjišťování příčin vzniku požáru, dle jeho vyjádření je v tuto chvíli předčasné určit příčinu vzniku požáru rovněž i výši škody. Během požáru i zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění osob.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet