Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Wawrzaszek před Mistrovstvím Evropy ve fotbale dodal na letiště ve Wroclavi dva kusy nové generace svého speciálu Felix

Novou generaci svého letištního speciálu Felix dodala společnost ISS Wawrzaszek na letiště do Wroclavi. Hned dvě vyhotovení této osmikolové novinky se dvěma motory chránily tento objekt v průběhu Mistrovství Evropy ve fotbale. Pozornější z vás si rozestavěného vozu mohli všimnout při naší návštěvě továrny v Polsku, nyní se na něj podívejme podrobněji.

FELIX II 8X8 splňuje vysoké nároky kladené na letištní záchranná hasičská vozidla. Jedná o vozidlo se skvělým vybavením nejvyšší třídy, které v sobě spojuje skvělé užitné i estetické vlastnosti.

Podvozek, motor a převodovka

Vozidlo je postaveno na čtyřnápravovém podvozku Fresia F800 8×8 Twin Engine o celkové hmotnosti 50 tun. Ta je rozložena vždy po dvanácti tunách na přední a po třinácti na zadní nápravy.

Rozvor mezi předními nápravami je 1 800 mm, mezi zadními pak 1 450 mm. Rozvor mezi druhou a třetí nápravou je 4 500 mm. Automobil je dlouhý 13 400 mm, široký 3 450 mm a vysoký 3 950 mm. Nápravy jsou osazeny kolovými redukcemi a uzávěrkami nápravových i mezinápravových diferenciálů.

Všechna kola mají terénní pneumatiky Michelin 16.00 R20 XZL s nosností 13 000 kg a maximální rychlostí 125 km/h. Zajišťují vynikající trakci na všech površích ve všech rychlostech.

Felixe II pohání dvojice motorů Volvo Penta TAD1661VE o objemu 16 120 cm3 a výkonu 450 kW při 1 800 ot./min. Kroutící moment každého z nich je 2 644 Nm. Motory splňují emisní normu Euro 5 a jsou umístěny v zadní části vozu šikmo k ose vozidla. Při jízdě je výkon obou motorů využit k pohonu automobilu, při zapnutí čerpadla se výkon rozdělí.

Dvojice motorů – dvojice převodovek. Ve vozidle jsou zastavěny automatické sedmistupňové převodovky Allison 4 800 s intardérem.

Kabina vozu

Aerodynamická kabina dává vozidlu moderní ráz. Je vyrobena z kompozitních materiálů. Stěny zajišťují adekvátní tepelnou a zvukovou izolaci. Čelní sklo je laminované, ochranu proti slunci poskytují rolety v celé jeho délce. Ostatní okna jsou vyrobena z bezpečnostní­ho skla.

Kabina má automatickou klimatizaci typu WISS Air-Condition 2 a adekvátní nezávislé topení. Kabina má dvoje elektricky otevírané dveře s možností nouzového ručního otevření. V její zadní části se nachází dveře vedoucí na střechu nástavby.

Sedadlo řidiče má zabudovaný dýchací přístroj a je umístěno ve středu kabiny. Řidič má přístup ke všem ukazatelům. Pravé boční sedadlo stejného typu je určeno pro velitele.

Velitel má individuální osvětlení například na čtení mapy. Mezi velitelem a řidičem je ovládací panel, umožňující skrze CAN-Bus sběrnici ovládání všech funkcí, jako jsou lafety, vodní systém atd.

Za řidičem a velitelem jsou místa pro posádku (dvě nebo tři). Jedná se o WISS sedadla typu ARFF s integrovánými dýchacím přístrojem s maskou. Všechna sedadla jsou vybavena bezpečnostními pásy a opěrkami hlavy.

Nástavba vozu

Samonosná nástavba typu GRP s integrovanými nádržemi je vyrobena výhradně z laminovaných polymerních kompozitů. Vnitřní úložné prostory jsou vytvořeny z variabilního systému polic.

Podlaha a police jsou vyrobeny z hliníkových eloxovaných plechů z protiskluznou úpravou. Jedním klíčem uzamykatelné boční skříňky jsou vybavené senzorem signalizujícím otevření.

Střešní konstrukce je navržena jako pracovní plošina z protikluzkého materiálu. Přístup k střešní plošině je možný po sklopení žebříku na zadní části vozidla nebo z kabiny posádky.

Nádrže

Všechny nádrže na hasiva jsou vyrobeny z kompozitu. Vodní s vlnolamy má kapacitu 15 500 litrů, pěnidlová 750 litrů a prášku veze Felix II 250 kilogramů.

Nádrže jsou vybaveny elektronickými ukazatele na boku vozu a automatickým systémem plnění s ochranou proti přetečení

Čerpadlo a zařízení pro první zásah

ISS v tomto speciálu používá své vlastní čerpadlo Ruberg model R-3–350–30/R2–40. Jedná se o vícestupňové odstředivé čerpadlo poháněné od motoru vozu.

Jeho výkon je 9 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů, má automatickou vývěvu i přiměšovač, jedná se o FireDos FD8000/3(1)-PP-F.

Pro první zásah disponuje Felix II vysokotlakým navijákem s elektropohonem navíjení se 75 m tlakové hadice zakončené kombinovanou proudnicí vyvedenou na předním nárazníku. Výkon je 120 litrů za minutu při tlaku 40 barů.

Na levé a pravé straně jsou pak vyvedeny dvě 30metrové hadice ukončené proudnicí o výkonu 350 litrů za minutu při 10 barech.

Hasící rameno s průbojným hrotem

Hasící rameno s průbojným hrotem je uchyceno do rámu vozidla v prostoru čerpadla.

Rameno je vybaveno monitorem pro použití vody či pěny o výkonu 5 000 litrů za mionutu a průbojným hrotem.

Zároveň je osazeno dvěma kamerami pro denní a noční vidění. Vše je řízeno přes CAN sběrnici s údaji zobrazovanými v kabině osádky.

Výška dosahu ramene je závislá na použitém typu. V konkrétním představovaném případě je to 15,7 metru, jedná se o rameno Crash Rescue Equipment Service Inc. – Snozzle 501.

Práškový hasicí systém je přes CAN sběrnici ovládání z kabiny vozu. Výkon hašení práškem je 20 kg za sekundu.

Xenonový osvětlovací stožár je teleskopický o svítivosti 120 000 lumenů.

Nárazníkový monitor Elkhart Brass Akron Acromatic umí použít všechna hasiva, tedy vodu, pěnu a prášek. Je ovládán elektronicky z kabiny. Jeho výkon je 5000 litrů vody za minutu resp. 2500 litrů za minutu při kladení pěny, to vše při tlaku 10 barů.

Je vybaven dvěma osvětlovacími reflektory a dosahuje maximálního tlaku 16 barů.

Zajímavým prvkem na tomto vozidle je hydraulicky ovládaná plošina, která se nachází před předními koly a slouží k prorážení zábran, jako jsou ploty, drobné stavby a podobně. Toto zařízení může sloužit i jako plošina pro vstup zasahujících hasičů na křídlo letadla a do nouzových východů letadla.

Další zajímavostí je nahrávání všech kamer umístěných na vozidle DVD rekordérem současně. Tím je zajištěno lepší vyhodnocení zásahu.

Konkrétní model Felixe II, který představujeme v tomto článku je postaven přímo dle požadavků zákazníka. Konkrétní provedení je vždy výsledkem takovýchto požadavků, nikoliv ukázkou maximálních technických dovedností zhotovitele.

FELIX II (8×8) zvítězil ve své kategorií ve finále soutěže DOBRY VZÓR 2012

Felix II ARFF – letištní záchranné hasící vozidlo zvítězilo ve své kategorií soutěže DOBRY VZÓR 2012. DOBRÝ VZÓR je značka, kterou Institut pro Průmyslové vzory každým rokem uděluje dobře vyprojektovaným výrobkům, dostupným na polském trhu.

Projekty, které se soutěže zúčastnily, poté, co projdou vstupní kvalifikací, podstupují dvoustupňové hodnocení expertů IWP a mezinárodní poroty, v jejímž středu jsou zástupci hospodářských institucí, institucí zabývajícími se inovačními procesy (v tom také designem), známí projektanti. Experti Institutu ocenili inovační charakter a vysokou úroveň provedení výrobku, který náš tým vytvořil.

Rádi se s vámi o zdůvodnění poroty DOBRY VZÓR 2012 nyní podělíme: FELIX II 8X8 splňuje vysoké nároky kladené na letištní záchranná hasičská vozidla. Jedná o vozidlo se skvělým vybavením nejvyšší třídy, které v sobě spojuje skvělé užitné i estetické vlastnosti.

Aerodynamická kabina dává vozidlu moderní ráz. Hlavní dělící linie jsou logické, provedené dle kohezní stylistické koncepce. Prvky karosérie, které jsou nezbytné pro zajištění funkčnosti, byly vizuálně zamaskovány barevnými zdobnými motivy.

Vizuálně výrazná žlutá šachovnice se dobře hodí k tomuto typu záchranného vozidla a navozuje správné asociace. Vnitřek kabiny je z pochopitelných důvodů podřízen funkci, ale barevné kombinace prvků tvořících vybavení, jakožto i jejich vysoký standard, tuto funkčnost tonizují a tlumí.

Možnosti vozidla, vyplývající z technického pokroku a všestrannosti vybavení, spolu se správně zvolenou estetikou, způsobují, že FELIX II 8X8 může ve všech směrech fungovat v moderní letištní službě a zároveň se stát její reprezentativní vizitkou – jury soutěže Dobrý vzor 2012.

„Je to pro nás velké vyznamenání, protože jsme se ocitli ve společnosti několika desítek polských i zahraničních výrobců, jejichž výrobky nejvyšší kvality získali toto prestižní ocenění. Toto vítězství je potvrzením naší angažovanosti v procesu spojování pokročilých technologií s péčí o komfort záchranářů“ – říká Agnieszka Fujak, projektant firmy Wawraszek ISS, předního výrobce požárních vozidel v Polsku a v Evropě.

Sdílet