Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum v Oslavanech čeká na návštěvníky, vidět můžete i sto let staré ruční stříkačky

Hasičské muzeum v Oslavanech v okrese Brno-venkov bylo založeno roku 2002. Expozice je výsledkem práce desítky členů místního sboru dobrovolných hasičů.

V jižním křídle oslavanského zámku opravili prostory přízemí, kde nainstalovali velké množství unikátních exponátů a dokumentů. Zaujmou zejména i více jako 100 let staré ruční nebo parní stříkačky.

V prvé části expozice je jedná o ukázky hasičské techniky (koňské stříkačky, dřevěná stříkačka z roku 1802, dvoukolová stříkačka), dále je zde samostatná expozice historických hasičských uniforem z různých států, zásahové oděvy a výzbroj hasičů od první poloviny 20. století až po současnost, bohatá fotodokumentace a staré hasičské kroniky.

V druhém patře oslavanského zámku se nachází expozice Hornictví a energetiky Rosicko-Oslavanska. Je zde i expozice Obvodní báňské záchranné stanice a její vybavení. Jsou zde vystaveny důlní dýchací přístroje, přístroje pro detekci třaskavých plynů, fotografie báňských záchranných sborů jednotlivých šachet aj.


Vstupné a otevírací hodiny

Otevřeno: od 1. 5 do 30. 9. soboty a neděle od 9.00 do 17.00 hodin. Otevřeno je zpravidla stejně jako expozice Hornictví a energetiky Rosicko-Oslavanska o víkendech od května do září a ve významné dny (karmelská pouť, 1. máj, Dny evropského kulturního dědictví v září).

Objednání návštěvy: Pro hromadné výpravy, zájezdy a školní výlety je návštěvu muzea možné objednat na tel. čísle 604 149 187– Zdeněk Žalud – starosta SDH Oslavany; 724 224 981 – náměstek starosty SDH a správce muzea Stanislav Kališ, e-mail: sdh.oslavany@gmail.com nebo kalis.stanislav@seznam.cz

foto: SDH Velká Bíteš/archiv

Bc. David Dvořáček, DiS.

Sdílet