Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po požáru autobusu v areálu dopravního podniku v Hejčíně vznikla škoda půl milionu korun

Nepříjemné chvíle prožilo několik zaměstnanců dopravního podniku města Olomouce v brzkých ranních hodinách v depu na ulici Dolní Hejčínská. Podivné praskání a následný pohled na plameny zpoza jednoho ze zaparkovaných autobusů v areálu rozjelo sérii rychlých přesunů v těsné blízkosti zaparkovaných autobusů i marné pokusy o zkrocení plamenů.

Linka tísňového volání převzala informaci o požáru vozidla v pondělí v 4:37 minut s upřesněním místa provozovny a nebezpečí těsné blízkosti čerpací stanice.

Operační středisko k likvidaci vyslalo jednotku centrální požární stanice profesionálních hasičů Olomouc a to osádku prvního výjezdového vozidla, doplněnou o další velkokapacitní cisternové vozidlo a také pomoc z řad dobrovolných hasičů místní části Olomouc Chválkovice.

V době našeho příjezdu již hořela celá zadní část a nebezpečné plameny se od motoru šířily do vnitřních prostor autobusu. Hasičům se během chvíle podařilo dostat požár pod kontrolu a následně po opadnutí zakouření a oparu provedli dohašení menších ohnisek a ochlazení míst vykazující vysoké teploty.

Velitel zásahu k pomoci také povolal technický kontejner s vybavením pro přečerpání ropných látek. Autobus byl připraven pro dnešní provoz a nádrže tak obsahovaly velké množství provozních kapalin. Nakonec se ale podařilo menší únik zastavit bez nutnosti přečerpání ropných látek do náhradních nádob. Hasiči poté provedli zasypání sorbentem a celkový úklid.

Dle provedeného šetření vyšetřovatelem zjišťování příčin vzniku požáru k požáru došlo po použití přídavného topení v autobusu, tedy po technické závadě na tomto zařízení. Výše škody byla předběžně stanovena v částce 500 tisíc korun. Při požáru ani zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet