Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repasovaná liazka a avia u jednotky SDH Strupčice aneb když se chce, tak to jde

Jednotka SDH Strupčice má ve svém vozovém parku mimo jiné cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Liaz 101.860 a také dopravní Avii. Každé z vozidel má již nějaký ten rok služby za sebou, a tak muselo být přistoupeno k jejich rekonstrukci. CAS K 25 Liaz přišla na řadu ke konci roku 2010, DA Avia pak na přelomu let 2011/2012.

Cisterna Liaz byla nejprve odhlášena z výjezdu, poté se započalo s náročnou, byť jen částečnou rekonstrukcí. Bylo potřeba mimo jiné vyrobit novou nádrž na vodu, ta byla hasičům zhotovena v místní zámečnické dílně. Automobil zde dostal i nový lak a také pneumatiky. Členové jednotky, podílející se na repasi, dále vyměnili špatné a nefunkční roletky ze skříní na vybavení za nové výklopné dveře. Rekonstrukce vozu vyšla na 250 tisíc korun.

S roletama jsme měli jen starosti, popraskané gumy, netěsnost proti vodě apod. Finanční nabídka nových rolet nebyla dle představ, dveře sice také nejsou levné, ale strupčickým hasičům vyhovují lépe. Mají však svojí nevýhodu, musejí se totiž kontrolovat při výjezdu z garáže. V plánu však je instalace čidel, indikujících jejich zavřenou polohu na kontrolku do kabiny vozu, sdělil serveru POŽÁRY.cz Karel Kulhánek, velitel JPO SDH Strupčice.

Letošní zimu přijde na řadu kontrola a oprava podvozku liazky, v budoucnu se hasiči chystají opravit interiér kabiny i prostory pro vybavení v nástavbě vozu, kam se doplní i osvětlení vnitřku. Dosavadní svépomocná oprava si vyžádala zhruba 3000 hodin práce, a přesto, že se Karel Kulhánek a pár jeho kolegů zařeklo, že už se nikdy do ničeho podobného pouštět nebudou, tak vše dopadlo pochopitelně jinak. Na přelomu let 2011/2012 začali svépomocí opravovat i dopravní automobil Avia.

Tato rekonstrukce nebyla náročná po finanční stránce, jako tomu bylo u cisterny, zde svojí velkou roli hrál čas při ní strávený. Na automobilu pracovali pouze jen titíž 2 – 3 členové sboru, takže odpracovaných hodin bylo rovněž několik stovek. Avia měla najeto pouze 10 tisíc kilometrů, ale věk se zastavit nedá. Z šasi vozu byla odmontována nástavba, která se stejně jako podvozek dala do nového laku. Vozidlo bylo i omlazeno prvky z novějších modelů Avia. Rekonstrukce vyšla na zhruba 25 tisíc korun, v planu je dále oprava a úprava interiéru a úložných prostor.

Jak se rekonstrukce na cisterně Liaz i na dopravní Avii povedla, můžete posoudit v galerii tohoto článku.

Kompletní fotodokumentace z rekonstrukce CAS K 25 Liaz:
http://www.sdhstrupcice.websnadno.cz/…---LIAZ.html

Kompletní fotodokumentace z rekonstrukce DA Avia:
http://www.sdhstrupcice.websnadno.cz/…se---DA.html

Karel Kulhánek, velitel JPO SDH Strupčice

Sdílet