Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali z karlovarské školy stovky žáků, ohrozil je únik plynu z potrubí

Hned několik hasičských jednotek bylo přivoláno dnes dopoledne k úniku plynu, ke kterému došlo u jedné z karlovarských základních škol. Plyn unikl z potrubí nedaleko školy a vítr ho zanesl až do budovy, kde v ten okamžiko bylo přibližně 500 žáků a učitelský sbor.

Únik zemního plynu v blízkosti budovy základní školy nahlásila hasičů krátce po desáté hodině odpoledne ředitelka základní školy v karlovarské čtvrti Drahovice. Na místo vyjeli hasiči ze šesti jednotek společně s posádkami záchranné služby a policií.

Podle prvotního měření byla v prostorách školy v době příjezdu záchranářů zbytková koncentrace plynu, z preventivních důvodů se tak rozhodlo o evakuace školy, aby se děti nadýchaly čerstvého vzduchu.

Ze tříd hasiči evakuovali zhruba pět stovek žáků a ostatní personál školy. Zároveň začali s odvětráním budov a společně s techniky plynárenské pohotovosti stále měřili koncentraci plynu ve třídách.

Zhruba po hodině se mohli začít žáci vracet zpět do lavic. Mezitím záchranná služba převezla pět dětí do nemocnice s podezřením na slabé příznaky intoxikace plynu. Na místě pracoval i psycholog hasičů, který dětem společně s ředitelkou vysvětloval, co se vlastně stalo a jaké činnosti záchranáři provádějí.

Po ukončení zásahu zůstaly děti po domluvě záchranářů s ředitelkou zhruba do dvanácti hodin odpoledne venku, poté se ve škole opět mohla obnovit výuka. Odkud plyn unikl a jaká byla příčina úniku zjišťuje policie.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, CAS 20 MB Atego, TA-L1 CH Iveco)
  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania)
  • JSDH Tašovice (CAS 15 Renault)
  • JSDH Stará Role (CAS 25 L101)
  • JSDH Ostrov (CAS 20 MAN)
  • JSDH Chodov (CAS 20 T815)
Sdílet