Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na kbelském letišti hořelo ve stáčírně pohonných hmot, naštestí jen cvičně

Simulovaný požár leteckých pohonných hmot při stáčení z nadzemní garáže do cisternového návěsu, kdy došlo k výbuchu a následnému požáru, to byl námět společného cvičení personálu letecké základny a dalších složek IZS, které proběhlo 23. října 2012 v dopoledních hodinách.

Letištní hasiči, kteří dojeli na místo první, zachránili řidiče-figuranta, poskytli mu první pomoc a předali ho k lékařskému ošetření. Na místo byly přes KOPIS (Krajské operační středisko) Praha vyslány profesionální jednotky ze stanic Satalice, Holešovice, Strašnice, Petřiny i Krč.

Kvůli dostatečnému zajištění sil a prostředků byly na místo povolány JSDH Satalice a Kbely, dále pak také jednotka HZS SŽDC Praha s přenosným pěnovým monitorem a přes KOPIS Kladno i HZSP Čepro a. s. středisko Mstětice. Zajištění dostačujícího počtu sil a prostředků k provedení útoku těžkou pěnou a zajištění nepřetržité dodávky hasebních látek zajistilo i úspěch celého cvičení.

Podílela se na něm i PČR, která zajišťovala regulaci dopravy v Mladoboleslavské ulici a Posádkové zdravotnické zařízení, které ošetřilo řidiče.

Cvičení se zúčasnilo 11 JPO – jednalo se tedy o III. stupeň požárního poplachu a vůbec první takhle rozsáhlé součinnostní cvičení za posledních několik let.

Pozn. redakce: Na konci cvičení se všechny zůčastněné jednotky seznámily s místní „kasárenskou“ hydrantovou sítí pro případ skutečného zásahu, pro cvičení bylo využito hydrantu v místě.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet