Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Břidličné hořela hospodářská budova, uvnitř uhořely čtyři ovce, na místě zasahovalo devět jednotek

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na pátek 26. 10. 2012 v obci Břidličná (okres Bruntál) u požáru velké hospodářské budovy se stájemi ve tvaru písmene „L“. Požár se obešel bez zranění, hasičům se podařilo uchránit před ohněm sousední rodinný dům a na druhé straně přilehlou unimobuňku.

Sousedé museli vyvést z hořící stodoly osm koní, museli ale uvnitř nechat čtyři ovce. Předběžná škoda byla odhadnuta na 800 tisíc korun.

Na tísňovou linku hasičů informoval o požáru soused – ve čtvrtek krátce po dvacáté hodině. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic v Rýmařově a Bruntálu, s nimi sedm jednotek dobrovolných hasičů – Břidličná, Ryžoviště, Lomnice, Malá Morávka, Dolní Moravice, Horní Město a Světlá Hora. Další dvě jednotky dobrovolných hasičů držely pohotovost.

Při příjezdu hasičů do Břidličné již plameny šlehaly ze střechy hospodářského objektu o půdorysu 25 × 25 metrů. Protože bezprostředně hrozilo, že oheň přeskočí na velký sousední rodinný dům, oddělený pouze dvoumetrovou mezerou, hasiči se zaměřili na jeho ochranu, což se jim také povedlo. Oheň ze stodoly dostali pod kontrolu během půlhodiny, uhasili ho ale až po čtvrteční půlnoci.

Při zásahu hasičům vydatně pomáhal nakladač, který vyvážel na volnou plochu lisované balíky slámy ze čtvrtiny stodoly. Tam je hasiči polévali vodou. Také rozebírali dřevěné konstrukce stájí a dohašovali.

Hasiči z Břidličné a Malé Morávky hlídali požářiště až do pátečního rána – před případným opětovným vzplanutím. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet