Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nočním požáru v pekárně se jeden člověk nadýchal kouře, dalších dvacet zaměstnanců hasiči evakuovali

K požáru v prostoru pekárny došlo v noci z neděle na pondělí 29. října v Zahradní ulici v Trutnově. Požár ve výrobní hale ve druhém nadzemním podlaží byl na operační středisko hasičů ohlášen v 02:11 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města a Mladých Buků. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že hoří speciální nádoba, zvaná stolice, na ohřev čokolády používané jako cukrářská poleva.

Při pokusu o uhašení plamenů se mistr směny nadýchal kouře. Hasiči mu poskytli předlékařskou pomoc a přivolali na místo záchrannou službu. Dalších 20 zaměstnanců pekárny a cukrárny hasiči evakuovali mimo budovu. Po příjezdu záchranné služby byl muž předán do péče záchranářů a následně převezen do nemocnice.

Hasiči pomocí sněhových ručních hasicích přístrojů požár během necelé hodiny od ohlášení lokalizovali. Během hašení byl celý prostor zakouřený a speciální přístroje na měření koncentrace nebezpečného plynu v ovzduší naměřily zvýšenou hodnotu oxidu uhelnatého. Po lokalizaci požáru hasiči otevřeli okna v budově a provedli přirozené odvětrání prostor. Požár byl zcela uhašen před půl pátou ránou.

Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár byl zřejmě způsoben nedbalostí při ohřevu čokolády. Ta se rozehřívá na plynu, kde se nastaví potřebný plamen na ohřev hmoty ve stolici. V mezipláští nádoby je voda, která při dosažené teplotě ohřívá čokoládu. Vlivem odpařením vody v mezipláští nádoby došlo k přehřátí čokolády, která se díky přítomnosti tuků vznítila.

Požár tak zničil zhruba 30 kilogramů čokolády, elektroinstalaci, nádobu na ohřev a malbu místnosti. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 70 tisíc korun, uchráněné hodnoty byly vyčísleny na 400 tisíc korun.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet