Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Žilině na Novojičínsku nepřežilo několik krůt a slepic, způsobená škoda byla odhadnuta téměř na milion

Šest jednotek hasičů zasahovalo v noci na úterý 30. 10. 2010 až do úterního

rána v Novém Jičíně, místní části Žilina, u požáru hospodářské budovy a střechy navazujícího rodinného domku. Obešel se bez zranění osob, požár nepřežilo ve stodole několik krůt, slepic a možná i divokých prasat. Škoda byla předběžně odhadnuta téměř na jeden milion korun.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno zhruba dvě hodiny po pondělní půlnoci. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), společně s ní pět jednotek dobrovolných hasičů – Kopřivnice, Štramberk, Příbor, Hodslavice a Mořkov. JSDHO Starý Jičín držela pohotovost na základně.

Požár byl ohlášen jako požár zemědělské budovy u rodinného domu. Při příjezdu hasičů se již oheň rozšířil přes střechu také na objekt rodinného domku, který na stodolu navazoval.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za čtyřicet minut. Dohašování s vyklízením stodoly (o půdorysu 10 × 5 metrů) a rozebíráním konstrukcí jim zabralo další čtyři hodiny. Ještě v úterý ráno po rozednění u požářiště „hlídkovaly“ dvě jednotky dobrovolných hasičů – Hodslavice a Mořkov.

Příčina vzniku požáru v šetření, nelze vyloučit závadu na elektroinstalaci. Celková přímá škoda (na zničené stodole a také střeše RD) byla předběžně odhadnuta na 950 tisíc korun. Podle prvotních informací byly v hospodářské budově velké krůty, slepice a divoká prasata

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet