Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení hasičů ArcelorMittal Ostrava bylo zaměřeno na záchranu jeřábníka ze třicetimetrové výš­ky

Dne 31. 10. 2012 v 9.00 hod., bylo na tísňovou linku podnikové jednotky HZS ArcelorMittal Ostrava a.s., oznámeno bezvědomí zaměstnance závodu 12, který leží bezvládně na mostě prachového jeřábu cca ve 30 metrové výšce.

Na místo byla ihned vyslána profesionální podniková jednotka s vozidly CAS-24 TERNO o1, VA-Ford Transit a TA-CH Ford Transit s lezeckou technikou. Po příjezdu jednotky na místo byl velitel zásahu informován o tom, že se jedná o taktické cvičení a na mostě prachového jeřábu leží figurína. Velitel zásahu nařídil vypnutí napájení prachového jeřábu od elektrické energie.

Zasahující jednotka se vystrojila osobními postroji, dále si vzala oživovací přístroj Saturn Oxy s polomaskou, lezecký batoh s technickými prostředky pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou dále batoh s krčními límci a ostatním zdravotnickým materiálem a ihned začala s výstupem na prachový jeřáb úzkým schodištěm. Po výstupu jednotka započala s oživováním ležící figuríny a to nepřímou srdeční masáží a umělou plícní ventilaci.

Postižené osobě byl nasazen krční límec a současně byl instalován i spouštěcí kladkostroj Rollgliss. Po stabilizaci základních životních funkcí, byl postižený zaměstnanec uložen do transportních nosítek Titan Ferno a následně jednotkou transportován pomocí záchranného a evakuačního zařízení Rollgliss na hutní úroveň. Poté bylo celé cvičení ukončeno a jednotka se vrátila zpět na svou základnu.

Info a foto: zástupce VČ HZS ArcelorMittal Ostrava a.s., KURUC Robert Směna C

Sdílet