Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá látka na hladině Labe zaměstnala profesionální i dobrovolnou jednotku

Dne 5. 11. 2012 v 12:46 hodin bylo z Povodí Labe oznámeno, že na hladině řeky Labe mezi Ústím nad Labem a Děčínem je skvrna neznámé látky, která pravděpodobně mohla vytéct z dešťové výpustě mezi mostem Dr. Edvarda Beneše a Mariánským mostem v Ústí nad Labem.

Jednotka HZS Ústeckého kraje ze stanice Děčín a dobrovolná jednotka z Hřenska vyjely na soutok Labe a Suché Kamenice v Hřensku postavit záchytné norné stěny. Hasiči postavili k 14:32 hod. sedmdesátimetrovou nornou stěnu.

Spolu s Policií ČR prováděli monitoring vodního toku. Stěna byla ponechána. Hasiči se vrátili v 15:30 hod. na základny. Pravděpodobně se jednalo o splach po dešti.

6.11. 7:49 Jednotka HZS ÚK ze stanice Děčín vyjela na kontrolu norné stěny, postavené na soutoku Labe a Suché Kamenice kvůli skvrně na řece Labi, která včera unikla prevděpodobně z dešťové výpustě po dešti v Ústí nad Labem. Hasiči na člunu zasypali zachycený film sorbentem a odstranili. Další kontrola bude v 13:00. Povodí Labe si odebralo vzorek pro laboratorní analýzu.

6.11. 15:00 V 13:33 jednotka stáhla z hladiny Labe použitý sorbent a nasypala nový. Bylo domluveno s Povodím Labe, že stěna bude ponechána do zítřka 7.11.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet