Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči z Kopřivnice výrazně inovovali svou šest let starou Tatru, dostala mimo jiné zcela nový lak a majáky

Už šest let spolehlivě slouží dobrovolné jednotce v Kopřivnici CAS 24 Tatra 815 Terrno, kterou v roce 2006 město zakoupilo s využitím tehdejší dvoumilionové dotace na reprodukci požární techniky od ministerstva vnitra.

Tatra na podvozku R55 byla zakoupena v redukovaném provedení. Postupným vývojem spektra zásahové činnosti a předurčenosti jednotky – JPO II předurčena pro zásahy u dopravních nehod – byla dovybavována a upravována a v současné době přesahuje svým vybavením základní provedení a blíží se k cisterně s technickou výbavou.

Rozložení vybavení v nástavbě vychází z jednotné koncepce Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a s výjimkou detailů ji kopíruje.

Navenek nejviditelnější obměnou prošel automobil letos na podzim, kdy byl kompletně přestříkán do červeného odstínu RAL 3024 a za výhru v soutěži Dobrovolní hasiči roku osazen plně vybavenou LED rampou Holomý. Rampa byla posledním výstražným světlem na vozidle, které ještě LED technologií nebylo vybaveno.

Standardní šestiroletová nástavba firmy THT svařovaná z ocelových profilů a olepena plechem je ze spektra cisteren na podvozcích Terrno vůbec tou nejnižší.

Když jsme zmínili „moravskoslezskou“ koncepci rozložení výbavy, je nasnadě, že se v přední levé roletě nacházejí především elektrocentrála s přetlakovým ventilátorem a příslušenstvím. Skříní prochází pneumatický teleskopický osvětlovací stožár. Zajímavým kouskem výbavy zde umístěným je osvětlovací systém Peli RALS 9440, jehož recenzi jste u nás četli již před dvěma lety.

V levé prostřední roletě jsou prostředky určené především k hašení – tedy hadice B, C a D, proudnice a rozdělovače.

Levá zadní roleta skýtá prostor pro hasicí přístroje, páčidla a sestavu bedýnek s nejrůznějším vybavením od igelitových pytlů, přes klínky a ucpávky až třeba po komínový ježek.

Prostor obsluhy čerpadla je krytý výklopnými dveřmi. Nad obslužným panelem čerpadla Godiva 2010 je na výsuvném a výklopném platu uloženo plovoucí čerpadlo Niagara.

V pravé zadní roletě nástavby najdeme kromě vysokotlakého navijáku s pistolovou proudnicí také čtveřici hadicových košů, přiměšovač nebo ejektor.

V prostřední skříni na pravé straně je uchycena motorová řetězová pila s příslušenstvím a v horní polici pak vakuová matrace. V hliníkové bedně zde hasiči vozí vybavení pro likvidaci obtížného hmyzu a v zimě například posypový materiál.

V dolní části pravé přední rolety jsou uložena kalová čerpadla- motorové a elektrické. Nad nimi má své místo hydraulické vyprošťovací zařízení Holmatro a další vybavení pro zásahy u dopravních nehod. Nahoře pak vybavení pro práci na vodě – suché obleky, vesty, přilby a příslušenství k člunu, který se v případě potřeby uchytí stále připravenými kotevními body na střechu nástavby.

Na střeše nástavby je standardně uložen čtyřdílný hliníkový nastavovací žebřík, barely se sorbentem a v hliníkové bedně ženijní příslušenství, teleskopický trhací hák a podobně.

Nakonec jsme si nechali kabinu vozu. Pod policí mezi předními a zadními sedadly je zde uchycena páteřová deska. Před hasiči pak najdeme především zdravotnické vybavení, svítilny či radiostanice. I zde je také několik kousků výbavy pro práci na vodě – suché obleky a házecí pytlík.

Velmi decentně se hasičům podařilo zabudovat do palubní desky terminál Matra. Využili přípravy přístrojové desky pro pravostranné řízení a tedy i prostor pro rádio. Do něj se radiostanice krásně vešla, nikde v interiéru tedy neruší a je veliteli na dosah.

Hasiči z Kopřivnice mají už od října zcela nově zrekonstruované zázemí, ve kterém budou od nového roku vykonávat tři členové jednotky službu jako své hlavní povolání. Kromě popisované Tatry získali při slavnostním otevření zbrojnice od HZS Moravskoslezského kraje také velkokapacitní cisternu CAS 32 Tatra 815 6×6 a automobilový žebřík AZ 30 Ifa. O jejich činnosti se můžete více dovědět také na webu hasici.kopriv­nice.org.

Sdílet