Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve francouzském Colmaru proběhla stáž českých hasičů

Ve dnech 10.-14. prosince roku 2012 se zúčastnila dvě družstva hasičů druhé odborné stáže v rámci projektu na záchranu památek ve francouzském městě Colmar.

Zeman Vlastimil, Řehoř Radim a Škarka Jan se zúčastnili za žďárské hasiče. Profesionální hasiče z pražského hradního HZS pak reprezentovali Radim Tesař, Milan Němec a Čestmír Vavříček.


Vše se odehrávalo pod vedením zakladatele projektu Dr. Zdislavy Tesařové a vedoucího výpravy npor. Mgr. R. Stránského (velitele hasičů Pražského hradu) ve francouzském Colmaru.

Přivítání bylo srdečné, proběhla návštěva dvou muzeí v Colmaru – muzeum Unterlinden a muzeum Bartholdi (Frédéric Auguste Bartholdi byl francouzský sochař – strůjce Sochy Svobody v USA), kde hasičům bylo ukázáno několik vzácných exponátů, které se při ohni nebo povodních musí evakuovat z muzea.

Dále si zúčastnění prohlédli podrobné plány a označení těchto děl a následné provizorní uskladnění proti poškození.


Po zhlédnutí prezentace čeští hasiči navštívili operační středisko, byla jim umožněna prohlídka stanic včetně vybavení – jednak zásahové techniky a také rychlých zdravotních vozidel, které obsluhují hasiči v roli zdravotníků.

Každý den hasiči na stáži nastoupili ve trojici na noční službu od 19:00 do 07:00 hodin. Při službě se účastnili například výjezdu na požár osobního vozu, dopravní nehody, požár servisu Citroen a několik výjezdu sanitky k zraněným pacientům.


Sanitky představují 65 % výjezdů hasičů v této oblasti, celkový počet událostí za minulý rok byl 46 451. Překvapením byl velký počet sloužících žen u hasičů – z 24 hasičů ve směně je asi 6 žen. Ty vyjíždějí nejen jako zdravotnice, ale i jako hasičky a obsluha cisteren.

Dalším poznatkem byla velká uctivost a perfektní chování k českým hasičům, veřejnosti ale také k nim samotným. Při příjezdu na stanici a do služby se uctivě pozdravili a podáním ruky se přivítali do práce (což se v ČR moc nevidí).


Ve čtvrtek 13. 12. 2012 proběhlo vyhodnocení celé stáže s velitelem stanice Colmar – Cdt. G. Brutillotem a výměna názorů na činnost hasičů v České republice a Francii.

Významným aktem celé stáže se stal ceremoniál položení věnce padlým v roce 1918 (mimo jiné myslivcům) ve městě CERNAY.

Sdílet
Seriál: Stáž ve Francii - Projekt na záchranu památek