Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči mají také střelmistry, zasahují při požárech nebo povodních

Stále málo známou činností hasičů je provádění zásahu trhavinami. Přesto jsou výbušniny efektivním prostředkem jak vykonat velký objem práce během krátkého času. Tato jejich výhoda je však současně i zdrojem rizik, a proto pro práci s výbušninami platí přísné bezpečnostní normy a jejich plnění podléhá důkladné kontrole.

Toyota Hilux pro střelmistry Záchranného útvaru HZS


Práce střelmistrů Hasičského záchranného sboru České republiky je jednou ze specifických činností, která klade vysoké odborné nároky na hasiče, kteří tyto činnosti provádějí.

U hasičů působí jedna skupina pro provádění trhacích prací malého rozsahu, která má celorepublikovou působnost. Skládá se z hasičů Jihomoravského a Olomouckého kraje a hasičů Záchranného útvaru Hlučín.

Uvnitř skupiny pracuje diplomovaný zdravotnický záchranář, potápěči, hasiči – lezci pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Pokud je potřeba jejich práce, svolává je operační středisko. Střelmistři zasahují v průměru dvakrát ročně.


K čemu mají hasiči střelmistry?

Trhací práce u zásahu slouží ke zjednodušení a zefektivnění činnosti hasičů. Pokud si řeknete, k čemu potřebují hasiči střelmistry, věřte, že rozsah jejich činnosti je široký.

Počítá se s jejich nasazením při odstřelech ledových zácp a celin, při vzniku rozsáhlých polomů, při vytváření rýh v souvislosti s hašením lesních požárů, při hašení požárů účinkem výbuchu nebo pro bezpečnou iniciaci řízeného požáru, při vytváření prostupů ve zřícených konstrukcích, při rozrušování zmrzlých zemin v souvislosti se zemními pracemi při likvidaci uhynulých zvířat apod.

Povolání střelmistrů k zásahu, pokud jsou třeba, je jistě dobrou volbou vzhledem k jejich provázanosti s lezci a vzhledem k tomu, že umí běžně používat techniku a prostředky jednotek hasičů.


Spousta úspěšných zásahů

Specialisté střelmistři už mají za sebou řadu úspěšných zásahů na celém území ČR. V roce 2007 pomáhali při likvidaci požáru skladu briket v Újezdu u Brna. Trhavinou odstřelili konstrukci železobetonové haly, a tím přispěli k rychlejšímu uhašení požáru.

Již v roce 1997 u hasičů v Olomouci vznikla skupina střelmistrů, která byla nasazena zejména při povodních na Moravě. Jejich potřeba vyvstala také v srpnu 2010 v Libereckém kraji. Střelmistři tehdy prováděli odstřel naplaveniny, která se opírala o stavidla na přehradě Harta. Při tomto zásahu dále likvidovali zřícené konstrukce a uvolňovali ucpané říční koryto.

Zajímavou zkušeností byly trhací práce střelmistrů – potápěčů na vodní nádrži Nové Mlýny, kde prováděli odstřel vzrostlých stromů vyčnívajících z vodní hladiny. Tyto stromy tvořily velmi nebezpečnou překážku, zejména pokud výškou nedosahovaly viditelně až nad hladinu.


Střelmistr versus pyrotechnik?

U Policie ČR působí podobná skupina – pyrotechnici – a nabízí se tedy otázka, proč hasiči mají mít střelmistry. Rozdíl v oprávněních pyrotechnika a střelmistra u hasičů je skutečně velký.

Úkolem střelmistra je provádět bezpečným způsobem odstřely různých objektů jako jsou pařezy, velké balvany, betonové, železobetonové a zděné konstrukce, rozrušování zmrzlé horniny nebo surovin odstřelem, příprava a provádění trhacích prací ve stavebních jámách a rýhách pro základové konstrukce, v prokopávkách pro silniční, železniční a obdobné zářezy a pro inženýrské sítě (vodovody, kanalizace, plynovody, kabely apod.), při těžbě v lomech, při ražení tunelů, podzemních chodeb a jiné.

Pyrotechnik naproti tomu likviduje nástražné výbušné systémy, ničí a zneškodňuje výbušniny při jejich výrobě nebo zpracování, včetně výzkumu, vývoje a pokusné výroby.

Obě dvě profese vyžadují vysokou odbornost a profesionalitu ve svém oboru, která je získávána pravidelným výcvikem odborným vedením a teoretickou přípravou.


Hasičští střelmistři patří ke skutečné špičce v bezpečnostních sborech České republiky a věřím, že jejich práce je velkým přínosem při zdolávání mimořádných událostí.

kpt. Mgr. Josef Skalka
vedoucí střelmistrovské skupiny

Sdílet