Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální záchranné prostředky pro práci na ledu II. – další nafukovací prostředky

Ve čtyřdílném seriálu nás Hynek Černý z HZS Středočeského seznamuje s použití různých typů nafukovacích, plovoucích i motorizovaných záchranných prostředků pro práci na ledu.


Nafukovací záchranná nosítka

Na český trh jsou dodávána společností Sava a.s. Jsou navržena pro použití za jakýchkoliv podmínek na vodě, sněhu a ledu, kdy poskytují ochranu transportované osobě. Nosítka jsou vyrobena ze vzduchotěsného nylonu a jsou vybavena přetlakovým ventilem.

Konstruována jsou jako jednokomorová, plnitelná vzduchem z tlakové láhve. Upínací systém umožňuje zavěšení nosítek pod vrtulník. Rozměry: délka 2,40 metru, šířka 0,70 metru a výška 0,33 metru. Hmotnost je 14 kg.

Nosítka lze využít na zamrzlé hladině k záchraně dvou osob při vědomí nebo jedné v bezvědomí. V počátcích výcviků s tímto záchranným prostředkem, byla výška nafukovacích nosítek, určitý handicap ale poté co se hasiči naučili zatížit konec nosítek u tonoucí osoby bylo natažení už rychlé.


Výcvik s nosítkami Sava


Nafukovací záchranné saně RS5

Nafukovací záchranné saně se používají k transportu osob po vodní hladině, ledu, blátě nebo sněhu. V prvé řadě byly tyto saně navrhnuty pro záchranu osob z vodní hladiny (řek, zaplavených území, jezer, bažin atd.)

V roce 2010 byly zakoupeny Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje a plošně rozmístněny na jednotlivé územní odbory. Výhodou tohoto záchranného prostředku je odnímatelný zadní polštář, který usnadňuje naložení tonoucí osoby.

Rozměry: při záchranné akci délka 3,36 metru, šířka 1,17 m, výška 0,40 m. Hmotnost 19,5 kg. Nosnost 400 kg.


Záchranné sáně RS5


Záchranný raft RDC

Další speciální záchranný prostředek se nazývá Rapid Deployment Craft, konstrukčně se jedná o nafukovací raft s otvorem v přední a zadní části. Rozměry: délka 3,91 metru, šířka 1,21 metru, velikost otvoru 1 × 0,55 metru. Hmotnost je 22 kg.

Záchranný raft je určen na celoroční používání při záchranných akcích na vodě. Postup použití na zamrzlé hladině dva zachránci postupují chůzí v otvorech raftu směrem k tonoucímu, u místa proboření si záchranáři nastoupí na podlážku raftu a otvorem natáhnou zachraňovanou­ osobu.


Záchranný raft RDC


Společné kladné vlastnosti nafukovacích záchranných prostředků:

  • skladnost
  • dobrá manipulovatelnost
  • relativně nízká váha.

Záporné vlastnosti:

  • možnost propíchnutí o větve, keře nebo odpadky v blízkosti vodních toků, ale i o výstroj záchranáře
  • možnost zamrznutí ventilů při rychlém plnění z tlakových láhví

Zpracoval:
kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý
územní odbor Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet
Seriál: Speciální záchranné prostředky pro práci na ledu