Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Zákupech hořely balíky izolačních hmot, hasiči je vyváželi před halu

Velké škody dnes dopoledne způsobil požár ve výrobní hale firmy IAC Group s.r.o. v Nových Zákupech. Hasičům byla událost nahlášena v 10:23 s tím, že hoří balíky izolačních hmot, které byly v této hale uskladněny.

Na místo byly vyslány 4 jednotky hasičů – profesionální hasiči z České Lípy a jejich dobrovolní kolegové ze Zákup, České Lípy a Mimoně.

Ještě před příjezdem hasičů ze Zákup, kteří byli na místě události jako první, se stihlo evakuovat z haly skoro 50 lidí.

Hasiči dostali požár pod kontrolu za pár minut a firemní ‚ještěrky‘ začaly vyvážet poškozený a hořící materiál před halu, kde další hasiči pomocí vody se smáčedlem požár likvidovali.

Krátce po třinácté hodině byl požár v hale zcela uhašen.

Škody mohly být i několikanásobně vyšší nebýt systému Sprinkler, kterým jsou haly vybavené. Hlavice Sprinkleru se vlivem požáru zahřály a voda se rozstříkla na oheň.

Ve 14:42 byla místní jednotka ze Zákup vyslána zpět na místo požáru, jelikož pracovníci firmy vyvezli hořící a poškozené materiály mimo areál IAC Group a došlo ke znovurozhoření materiálů. Na místo vyjela pouze jednou CAS a ohniska postupně zlikvidovala střední pěnu a vodou se smáčedlem. Návrat poslední jednotky na základnu kolem 17:15.

Příčina požáru je zatím v šetření. Existují dvě možnosti příčin, a to samovznícení nebo nedbalost pracovníků.

Zasahující jednotky:

  • HZS Česká Lípa (CAS 24 MAN, CAS 20 Iveco Magirus)
  • JSDHO Zákupy (CAS 24 T815, CAS 32 T148, DA Ford Transit)
  • JSDHO Česká Lípa(CAS 20 T815 Terrno, CAS 32 T815)
  • JSDHO Mimoň (CAS 15 MAN)

Text: Tomáš Knobloch
Foto: Martin Sazama
JSDHO Zákupy
JSDHO Česká Lípa

Sdílet