Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O pohár ředitele HZS MSK v TFA 2013 se hasiči začali snažit v květnu na Slezské Hartě

Šest vytrvalostních závodů v disciplínách TFA (v překladu „Nejtvrdší hasič přežije“) má letošní Pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v TFA.

Ilustrační foto

Letos přibyl do každoročního prestižního seriálu, kterého se zúčastňují desítky profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů z celé ČR, závod TFA v Horní Suché na Karvinsku.

Premiéru bude mít také nová trasa ostravského závodu. Letos se totiž nebude tradičně vybíhat na ochoz věže Nové radnice, ale na ochoz vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovic. Například v Horní Lhotě u Ostravy bude i letos cílem vršek lyžařské sjezdovky.

Zkratka TFA (Toughest Firefighter Alive) znamená v překladu „Nejtvrdší hasič přežije“ a plně vystihuje náročnost celého seriálu závodů v Moravskoslezském kraji (i jinde).


Aktuální výsledky v příloze!


Scénář závodů bývá obdobný:

Hasiči v plné zásahové výbavě (včetně těžké tlakové lahve na zádech) roztahují dvě hadice, bouchají těžkým kladivem do trenažéru, přeskočí, přelezou 2 metry vysokou bariéru, zachraňují osobu v podobě několik desítek kilogramů vážící figuríny, vytahují na lešení těžké závaží a pak z posledních sil vybíhají do kopce na vrch sjezdovky, po schodech či na „nějakou“ věž.


Hned v prvním závodě tak závodníci vyběhnou po desítkách strmých schodů na hráz vodní nádrže Slezská Harta. Finálový závod se koná v malebném prostředí Štramberka (okres Nový Jičín). Po absolvování silových disciplín na zdejším náměstí absolvují tvrdí hasiči výběh po 340 schodech zámeckého parku až na ochoz věže Trúby.

  1. Sobota 18.05.2013 – TFA Hartaman, vodní nádrž Slezská Harta
  2. Sobota 15.06.2013 – TFA Vratimov Cup, Vratimov (okres Ostrava-město)
  3. Sobota 27.07.2013 – TFA Hornosušská věž – Memoriál Rudolfa Moldrzyka, Horní Suchá (okres Karviná)
  4. Sobota 17.08.2013 – TFA Hornolhotský železný hasič, Horní Lhota (okres Ostrava-město)
  5. Sobota 31.08.2013 – TFA Ostravská věž, Ostrava (závod je také součástí Českého poháru v TFA)
  6. Sobota 07.09.2013 – TFA Štramberská trúba, Štramberk (okres Nový Jičín)
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
2013-pohar-reditele-hzsmsk-tfa-celkove.pdf zobrazit online PDF 86 kB
Seriál: O pohár ředitele HZS MSK v TFA