Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V okolí Slapské přehrady proběhl kurz Potápěč III. stupně, hasiči prováděli hloubkové ponory i potápění pod ledem

Pod záštitou Školního a výcvikového zařízení HZS ČR – střediska Frýdek–Místek se v prvním čtvrtletí tohoto roku v okolí Slapské přehrady konal kurz Potápěč III. stupně.

Kurz byl veden zkušenými potápěči – instruktory HZS ČR, technickou část kurzu zajistil Záchranný útvar HZS ČR Hlučín.

Potápěči III. stupně musí zvládat poměrně náročnou a velmi specifickou potápěčskou činnost.

Od potápěčů prvního a druhého stupně se kurz a kvalifikace liší o rozšíření o potápění do uzavřených prostor a o možnost provádět ponory do hloubek pod 40 metrů. Pro tento kurz byly využity hlavně lokality na Slapské přehradě, kde uchazeči trénovali a zdokonalovali se zejména v technice potápění v náročných podmínkách (velké hloubky) procvičovali různé situace, které mohou pod vodou nastat. Dále potápěči prováděli hloubkové ponory nedaleko slapské hráze do hloubek přes 40 metrů.

Posluchači kurzu měli v průběhu druhé poloviny týdne naplánováno potápění v zatopené důlní šachtě Chrustenice, kde se dříve těžila železná ruda. V šachtách dolu museli posluchači dodržovat přísná pravidla potápění v uzavřených prostorách. Potápěči zde mapovali terén až do hloubky 47 metrů.

Během sestupu byl proveden i videozáznam vodotěsnou kamerou. Potápěčskou techniku pomohly přepravit potápěčům důlní vozíky. Závěrečným ponorem, který se konal v lomu v Bořené oře u Sedlčan a který byl zaměřen na potápění pod ledem, byla ukončena praktická část kurzu.

Po praktické zkoušce v lomu následovala na učebně Hořovické chaty teoretická závěrečná zkouška.

Všichni posluchači byli velmi dobře připraveni a zdárně absolvovali ústní zkoušku před zkušební komisí. Absolventi mohou tak vykonávat činnost potápěče III. stupně v rámci HZS ČR.

por. Jiří Fojtík, DiS., kpt. Bc. Pavel Hurta
MV – GŘ HZS ČR
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR
středisko Frýdek-Místek

Sdílet