Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Cvičení hasičů v klimkovickém tunelu s únikem nebezpečné látky se zúčastnilo šest jednotek

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů se zapojilo v úterý

9. 4. 2013 dopoledne do cvičení, které se konalo v levé troubě dálničního tunelu Klimkovice (okres Ostrava-město, D1, km 346–347). Šlo o likvidaci následků dopravní nehody cisterny přepravující nebezpečnou látku – chlór.

Cisterna se v tunelu srazila s osobním autem. Řidič osobního auta a jeho spolujezdec se následkem nehody zranili a zůstali uvězněni uvnitř vozidla. Cisterně se při nárazu urazil ventil a začal unikat chlór. Řidič cisterny se pokusil pomoci posádce osobního vozidla, ale nadýchal se chlóru a upadl do bezvědomí.

Hasiči v těchto nebezpečných podmínkách (přítomnosti chlóru) vyprošťovali osoby, a to v ochranných protichemických oblecích, evakuovali osoby z ohrožených prostor a zkrápěli unikající látku vodou z hydrantů v tunelové síti. Také prověřili koordinaci jednotek hasičů při likvidaci mimořádné události s únikem nebezpečných látek v dálničním tunelu.

Do cvičení se zapojily tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – stanice Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz a Bílovec, s nimi tři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Klimkovice, Studénka, Vřesina. Celkem cvičily více než tři desítky hasičů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet