Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Ve Veselí u Zákup hořela střecha rodinného domu, na likvidaci hasiči nasadili pět proudů

Dne 19. dubna 2013 po dvacáté hodině byl nahlášen požár rodinného domu na Veselí u Zákup. Na místo byly okamžitě vyslány 4 jednotky hasičů z prvního stupně požárního poplachu.

Na místě byla jako první jednotka ze Zákup se svou CAS24 T815. Hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že požárem je zasažena střecha a podkroví v plném rozsahu a zákupský velitel okamžitě nahlašoval na OPIS, že bude potřeba více cisteren i výšková technika – ta již byla na cestě.

Po chvilce dorazily další jednotky a to HZS Česká Lípa, JSDH Česká Lípa a JSDH Dobranov. Hasiči okamžitě natáhli dopravní vedení s rozdělovačem a zahájili dvěma C proudy hasební útok vnitřkem budovy; tři C proudy byly použity pro hašení z vnější strany.

Zásah byl prováděn v dýchací technice, kvůli silnému zakouření. Potvrdilo se, že žádná osoba se v budově nenachází. Na místo přijela také hlídka Policie ČR s psovodem, protože osoba, která nahlašovala událost tvrdila, že vidí někoho utíkat do pole.

Výšková technika (AŽ 32) ze stanice z České Lípy nakonec nebyla využita kvůli drátům elektrického vedení, které ohrožovaly její bezpečný provoz.

Lokalizace požáru proběhla rychle, následně jednotky likvidovaly skrytá a nedohašená ohniska, objekt byl také prozkoumán termokamerou. Po likvidaci požáru byly již nepotřebné jednotky vyslány zpět na své základny a na místě zůstala jednotka ze Zákup a jednotka HZS Česká Lípa.

Následně objekt prohlédl vyšetřovatel za přítomnosti hasičů a Policie ČR a následně okolí domu kvůli zajištění stop. Výše škod zatím nebyla vyčíslena.

Poslední jednotky se vrátily na svou základku kolem 22:45.

Zasahující jednotky:

  • HZS Česká Lípa (CAS 24 MAN, AŽ 32 MAN)
  • JSDHO Zákupy (CAS24 T815, CAS32 T148, DA Ford Transit)
  • JSDHO Česká Lípa (CAS 20 T815 Terrno)
  • JSDHO Dobranov (CAS 20 T815 Terrno)

Text: Tomáš Knobloch
Foto a video: Martin Sazama
Hasiči Zákupy

Sdílet