Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči předávají Moravskoslezskému kraji další moderní mluvící sirény

Již téměř polovinu z celkem 92 plánovaných elektronických sirén, které mohou i „mluvit“, předali na konci března a dubna 2013 příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) jednotlivým obcím z poloviny kraje, obvykle za účasti starostů a také místních hasičů.

HZS MSK je pořídila hlavně z peněz Evropské unie – z operačního programu životní prostředí (zaměřeného na protipovodňová opatření), celkem za 23 milionů korun. EU hradí 85 % projektu, zbytek jde ze státního rozpočtu ČR.

Na konci března bylo dom kraje předáno 26 sirén, v závěru tohoto týdne dalších 17, a to v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Dalších 12 „mluvicích“ sirén přijde na řadu ještě v dubnu (příští pondělí a úterý, hlavně na Karvinsku), zbytek (37 ks) bude odbaven během měsíce května. Projekt „Digitální povodňový plán a modernizace jednotného systému varování a vyrozumění“ u HZS MSK, v rámci něhož se sirény instalují, byl vyhodnocen jako třetí nejlepší projekt v rámci HZS ČR za rok 2012.

Sirény jsou umístěny na obecních budovách (radnice, základní a mateřské školy, hasičské zbrojnice, bytové domy, pošta). Atypické místo má siréna na domku hrázného u přehrady Morávka, která může varovat a informovat celé obydlené údolí pod hrází.

U těchto sirén, které pro HZS MSK montuje a oživuje firma Technologie 2000 spol. s r.o., lze pouštět jak klasické varovné signály (požární poplach, všeobecná výstraha a další), tak předem naprogramované hlasové zprávy v souvislosti s aktuální mimořádnou událostí. Zařízení lze ovládat z krajského operačního střediska hasičů (je součástí Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje v centru Ostravy), u sirény pomocí tlačítka, nebo ovládáním na terminálu.

Velkým usnadněním je ovládání pomocí obyčejného mobilního telefonu i mimo objekt, kde jsou siréna a její komponenty instalovány, třeba z tepla domova či ze služební cesty. Oprávnění k obsluze a takovému volání bude mít v každé obci 5 osob, obvykle starosta, jeho zástupci a šéf krizového štábu, patrně to může být i velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Siréna má i funkci místního rozhlasu – lze pomocí ní (mikrofonem či mobilním telefonem) informovat o všem, co je pro obec důležité, třeba o odstávce pitné vody, nebo o výsledcích místního fotbalového týmu. A hasiči nabádají, aby se činnost sirén prověřovala často i tímto způsobem. Jedna ze sirén je například nově umístěna na nádražní budově karvinského hlavního nádraží. Pokud by byl nádražní rozhlas v rekonstrukci či měl poruchu, lze využít pro hlášení o vlakových spojích i „naši“ silnou sirénu…

Tento projekt končí v květnu letošního roku předáním všech 92 sirén. Pro zbývající tři okresy Moravskoslezského kraje (Bruntál, Opava, Ostrava-město) je již zpracován podobný projekt, musí jej schválit Státní fond životního prostředí. Realizace nejdříve v roce 2014.

V Moravskoslezském kraji bylo na začátku března 2013 v provozu celkem 692 koncových prvků varování, z toho 452 rotačních motorových sirén, 190 mluvících sirén (během jara jich přibude oněch zmíněných 92) a 50 obecních rozhlasů.

Nové (dubnové) mluvící sirény: Horní Lomná, Dolní Lomná, Bocanovice, Vendryně, Komorní Lhotka, Řeka, Třinec 3×, Albrechtice 2×, Karviná 2×, Horní Bludovice, Petrovice u Karviné 3×.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Předávání nových elektronických sirén