Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Brně byl slavnostně odhalen památník dvou hasičů, kteří zemřeli při požáru kasina v roce 2002

Včera v podvečer byl slavnostně odhalen památník hasičům, jenž zemřeli při výkonu služby 8. 1. 2002 v požárem zasaženém kasinu v Brně na Nádražní ulici.



Kapitán David Kožuský a poručík Jaroslav Gargula zemřeli společně s jedním ze zaměstnanců hořícího kasina, kterého se oba hasiči vydali do zcela zakouřeného prostoru herny hledat. To se jim podařilo. Ven se však již nedostal nikdo z nich. V objektu totiž došlo k vzplanutí nahromaděných zplodin hoření.

Oba hasiči byli in memoriam vyznamenáni medailí HZS ČR Za statečnost a Cenou Jihomoravského kra­je.

Po jedenácti letech tak mohl syn Davida Kožuského odhalit v místě tragické události památník, který bude důstojně připomínat smutné události onoho večera. Současně bude vhodným místem, kam každoročně hasiči a rodinní příslušníci v den tragédie budou moci položit věnec a vzpomenout na své kamarády, kolegy a příbuzné.


ČTĚTE: Při požáru kasina v Brně zemřeli dva hasiči


Památník v realizaci sochaře Adama Krhánka je umístěn v přízemí nově otevřeného nákupního centra a má podobu hranolu z černého plechu, ve kterém jsou dva stíny představující dvě chybějící postavy hasičů v životní velikosti. Vznikl za finanční podpory Jihomoravského kraje, statutárního města Brna, Nadace ČEZ, společnosti IFM Group a Odborového svazu hasičů.

Odhalení památníku se účastnil hejtman Jihomoravského kraje, Michal Hašek, primátor statutárního města Brna, Roman Onderka, čelní představitelé Hasičského záchranného sboru České republiky, představitelé zmíněných sponzorských společností a především rodiny obou zesnulých hasičů.

Všechny na úvod přivítal ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, Jiří Pelikán.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet