Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sebevrah pod koly vlaku v Kolovratech a požár hradla na Zbraslavi

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahovala dne 15. 5. 2013 u dvou mimořádných událostí. V prvním případě se jednalo o sebevraždu mladého muže, který ukončil svůj život pod koly vlaku v pražských Kolovratech.

Jednotce byla tato událost náhlášena v odpoledních hodinách a na místo vyjelo družstvo s CAS 20 Scania, společně s ním také záchranná služba a policie.

Po příjezdu do Kolovrat se muselo nejprve najít, kde se nachází přesné místo, neboť prvotně udaná adresa byla špatná a to pro všechny složky IZS. Bylo jen upřesněno, že se osobá má nacházet pod vlakem, což se ale nepotvrdilo.

Osoba se nacházela ve stavu, neslučitelném se životem zhruba 500 metrů od prvotně nahlášené adresy. Hasiči po vyšetření události a jejím zadokumentování provedli po dohodě se strojvedoucím očistu lokomotivy a vagonů od lidských osatků pomocí vysokotlaku a desinfekčních prostředků, dále pak očistili i kolejový svršek a asistovali pohřební službě.

Druhý případ byl hlášen v pozdních večerních hodinách. Dle oznámení měla hořet budova hradla ve stanici Praha – Zbraslav. K případu vyjelo družstvo s CAS 20 Scania a CAS 32 Tatra 815.

Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár dvou místností hradla, ve kterých hořelo vybavení a nahromaděný odpad. Na likvidaci plamenů byl použit vysokotlaký proud, ze začátku se zasahovalo v dýchací technice.

Po odvětrání budovy bylo zjištěno, že v ní přebývala osoba bez domova a někdo jí zde nechtěl, neboť se nalezla dvě ohniska.

Škoda požárem nevznikla, neboť se jedná o objekt v demolici. Celý zásah trval zhruba 30 minut.

Sdílet