Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Děčíně hořela výrobna proutěného nábytku, kouř zahalil celé blízké sídliště, muselo být evakuováno 200 osob

K požáru výrobny proutěného nábytku v Děčíně – Starém Městě vyjelo ve večerních hodinách dne 16. 5. 2013 několik hasičských jednotek. Boj s požárem byl náročný a na místo bylo následně vysláno ještě několik dalších jednotek.

Na linku tísňového volání bylo 16. 5. 2013 v 19:17 oznámeno, že z budovy bývalého ZZN, ve které je nyní sklad a prodejna nábytku se valí kouř, uvnitř je proutěné zboží. K požáru, který zasáhl celou budovu skladu nábytku a ratanového zboží o rozměrech 20×50m vyjelo postupně patnáct hasičských jednotek a byl vyhlášen III. stupeň poplachu.

Po desáté hodině večer na místo dorazily další jednotky, včetně výškové techniky. Hasiči začali ochlazovat také blízký panelový dům, na něm se vlivem žáru začaly rozpouštět obklady.

Zasahující jednotky musely pokácet několik stromů v blízkosti, aby se požár nerozšířil. Obyvatelům v blízkém domě bylo dále doporučeno dát mokré hadry pod dveře jako obranu proti stále se šířícímu kouři.

Hasiči zasahovali v dýchací technice, z budovy se valil hustý kouř. Obyvatelé okloních domů byli vyzváni, aby zavřeli okna. Během požáru se provalila střecha budovy. Obyvatelé ze dvou sousedících panelových domů byli kvůli nebezpečí rozšíření požáru evakuováni, celekm 200 lidí, do přistavených autobusů. Podle svědků z místa jsou evakuovány dva obytné domy, některá okna kvůli žáru popraskala.

Hasiči krom lokalizování ohnisek požáru ochlazovali okolní budovy, aby se na ně požár nerozšířil.

V 0:00 se mohli vrátit obyvatelé prvního panelového domu do svých domovů. Po té i ostatní. Požár se podařilo lokalizovat v 1:09. Ve 2:04 byl ukončen III. stupeň poplachu a ve 3:34 II stupeň.

Příčina požáru a škoda jsou předmětem vyšetřování.

Foto: Jiří Čižmar, Facebook & Saša Vanžura – www.decinsky.denik.cz

Sdílet