Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní záchranáři pomáhali při orkánu

Rušnou noc z 18. na 19. ledna 2007 zažili díky řádění orkánu také dobrovolníci Záchranné služby 15. Přední hlídky Royal Rangers z Černošína na severním Plzeňsku. Pomáhali zprůjezdnit silnice, na nichž mezi popadanými stromy uvízla auta.

Poplach svému týmu vyhlásil velitel Záchranné služby Royal Rangers (ZS RR) ve čtvrtek 18. ledna v 21:00 hodin. Zásahu se účastnili 4 členové Záchranné služby – Tomáš Rusňák, Eliška Macháčková, Markéta Postlová a Jan Halama. Tento tým se vydal zasahovat proti následkům orkánu, který polámal stromy a způsobil neprůjezdnost silnic v oblasti.

První cesta měla směřovat k autobusu, který byl uvězněn padlými stromy na Caltově (na silnici z Plané směrem na Konstantinovy Lázně). Velitel týmu konzultoval situaci s Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (KOPIS HZS PK), který v danou chvíli neměl kapacitu v označené oblasti zasáhnout. Proto velitel ZS RR informoval HZS, že jeho tým bude v dané oblasti zasahovat. Členové týmu se měli sejít v co nejkratším čase v Černošíně a odtud společně postupovat k autobusu na Caltově. Část týmu, která přijížděla na místo srazu ze směru od M.Lázní, se za Planou střetla s rozsáhlým závalem na hlavní silnici. Velitel rozhodl o změně postupu zásahu, který se zaměřil přednostně na zprůjezdnění hlavní silnice. Na místě bylo přes silnici 4 nebo 5 stromů zaklesnutých větvemi do sebe. Jeden člen skupiny řídil dopravu a dělal hlídku proti padajícím stromům. Ostatní pracovali na zprůjezdnění komunikace. V dané situaci bylo důležité co nejdříve zajistit průjezdnost silnice, protože se jednalo o úsek procházející lesem, kde neustále hrozily pády dalších stromů na stojící auta. Jejich posádky tedy byly ohroženy akutním nebezpečím poškození nejen majetku, ale i života a zdraví. V tuto chvíli (cca mezi 22. a 23. hodinou) orkán dosahoval největší síly. Když se podařilo silnici téměř zprůjezdnit, strhl vítr na silnici další strom. Členové týmu před ním na poslední chvíli stačili uhnout. Když byla silnice zcela vyčištěna, nahlásil velitel její zprůjezdnění KOPIS HZS PK.

Tým pokračoval ve své činnosti zásahem v serpentinách před Černošínem a dále pak pod Krasíkovem na silnici K.Lázně – Planá. Poté se konečně dostal k původnímu cíli na silnici v Caltově, kde se setkal s pěšími osobami, které přicházely od svých aut zablokovaných padlými stromy. Zásah pokračoval zprůjezdňováním silnice na Caltově. Na místě dobrovolní záchranáři zjistili, že autobus mezitím odjel, protože se podařilo zpřístupnit silnici z opačné strany. Poslední část zásahu probíhala na lesních úsecích silnice z Lestkova do Hostičkova a Michalových Hor. Pak byl zásah ukončen. Síla větru se zmenšila a už nehrozilo nebezpečí dalších padajících stromů.

Po třetí hodině ráno byl zásah ukončen a členové se rozjeli domů. Zbývalo jim už jen pár hodin odpočinku před tím, než ráno vstali a šli do zaměstnání.

Při zásahu tým využíval 2 osobní auta, motorovou pilu, elektrocentrálu a halogenové reflektory. V pohotovosti byla zásahová lékárna se zdravotnickým vybavením pro krizové situace.

Tomáš Rusňák, velitel 15. Přední hlídky Royal Rangers – 606 500 252

http://15ph.royalrangers.cz
Sdílet