Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Postoloprtech oslavili 145 let od založení sboru, k vidění byla spousta techniky, ale i dobytí Berlína

Sbor dobrovolných hasičů Postoloprty oslavil v neděli, 22. 9. 2013 důstojně své jubileum v podobě 145 let od založení. Slavnost se konala na náměstí v centru města a také v blízké zámecké zahradě.

Po celý den byl pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program včetně živé hudby a přehlídky historických vozidel.

Celá akce byla původně plánována na 15. 6. 2013, ale z důvodu rozsáhlých povodní, které zasáhly značnou část České republiky právě v červnu tohoto roku, se oslava musela přesunout na jiný termín. Ten byl po dohodě pořadatelů určen na neděli, 22. 9. 2013.

V ten den vše začalo slavnostním průvodem, v jeho čele šel velitel zásahové jednotky SDH Postoloprty (JPO II), Miroslav Hylák. Za ním pak zbytek postoloprtských hasičů včetně těch nejmladších. Po nich pak kapela.

Mobilní hasičskou techniku na náměstí přívedla historická stříkačka, tažená dvojicí koní. Dále následovalo defilé rozmanité automobilové techniky od té nejstarší až po nejmodernější nové vozy pozvaných okolních i vzdálených spřátelených dobrovolných a profesionálních jednotek. V průvodu jela i cisterna dobrovolných hasičů z partnerského německého města Wolkenstein, za zajímavost lze považovat i skůtr a dva automobily v barvách Veřejné bezpečnosti, uzavírající kolonu.

Jakmile došlo k zaprakování techniky na náměstí, začala v zámecké zahradě malá slavnost, při které došlo k předání pamětních listů a dalších pozorností členům jednotky a sboru. Tento akt trval zhruba hodinu a pak již nastal čas první ukázky.

Tou byla záchrana osoby pomocí automobilového žebříku a lezecké techniky z ochozu radniční věže. Cvičná záchranná akce proběhla v režii profesionálních hasičů HZS Ústeckého kraje ze stanice Žatec ve spolupráci s místní městskou policií a Dopravní zdravotní službou Kryry.

Další ukázkou bylo hašení požáru domečku staré babičky, paní Nedbalé. Toto měla na starost „stará garda“ sboru s koňskou stříkačkou. Vše se podařilo na výbronou, přítomna byla i zdravotnice, která podala babičce, jenž po hasičském zásahu měla lehce vytopený domeček, postraumatickou pomoc v podobě uklidňujícího panáka známé lihoviny.

Následovala ukázka psovodů Městské policie z Mostu a hned po ní vidělo náměstí simulovanou dopravní nehodu osobního automobilu. Po celou dobu zásahu, který byl veden místní jednotkou z Postoloprt, se ukázky zúčastnil i dobrovolný sbor ze Žatce. Obě jednotky společně provedly vyprošťovací práce, první pomoc a předání zraněných osob do péče záchranářů.

Automobil byl ještě před simulovaným výjezdem k dopravní něhodě řádně poničem a rozježděn speciálním soutěžním terénním vozidlem. Cvičná bouračka byla hotova za poměrně krátkou dobu a osobák, který hrál v tomto případě hlavní roli, posloužil i následující ukázce.

Tou byl simulovaný požár vozidla. K události se dostavilo družstvo postoloprtských hasičů. Ti po svém příjezdu započali plameny likvidovat v dýchací technice pomocí vysokotlakého proudu.

Na náměstí byla také možnost občerstvení a zabavení dětí na malé pouti. Pro hasiče měla zde svůj stánek firma Dräger, která předvedla dýchací přístroje a nové zásahové přilby. Z doprovodného programu jmenujme dále 1. ročník srazu historických vozidel, ukázku off-road vozidel a také výtvory modelářského klubu. Obzvláště rádiem řízený plně funkční model „kombiňáku“ Scania, v reálu sloužícího na sokolovské stanici Chemické závody, se povedl.

Když bylo vše rozstříháno a vypáleno, nastal čas pro hlavní „mimohasičskou“ ukázku doprovodného programu oslav SDH Postoloprty. Tou byla prezentace klubu vojenské historie s názvem Mitte – Střed. Jeho členové v uniformách ruské a německé armády předvedli velkému množství diváků malou epizodu z dobytí Berlína za II. světové války. Po připomenutí historických faktů o začátku války se postupně přešlo až do roku 1945.

Sám vůdce Třetí říše Adolf Hitler poté, co si na náměstí prohlédl vystavenou hasičskou techniku, nejprve vyznamenal několik vojáků, bránících jeho město a pak se i s Evou Braunovou zastřelil. Při pálení jejich těl došlo k napadení německé posádky vojáky Rudé armády. Rány, střelba, výbuchy a bylo po válce. Zvítězila ta správná strana.

Když v odpoledních hodinách dozněl poslední výstřel, symbolizovalo to konec veřejné části oslav postoloprtských dobrovolných hasičů. Automobilová technika se rozjela na své zbrojnice a základny, stejně tak i návštěvníci.

Nezbývá než popřát postoloprtským hasičům do dalších let jejich činnosti mnoho zdaru. Za pět let je čeká kulaté výročí, celých 150 let od založení a tak doufejme, že se i na těchto oslavách uvidíme.

Sdílet