Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pásové rypadlo Caterpillar 329E LN pomůže Záchrannému útvaru HZS především při demolicích objektů

Záchranný útvar v Hlučíně získal v dodávce nových zemních strojů mimo jiné také pásové rypadlo Caterpillar 329E LN.

Motor

Stroj je poháněn přeplňovaným šestiválcovým motorem CAT C7.1 s technikou ACERT (pokročilý systém vstřikování a spalování) o objemu 7,l litru a výkonem 152 kW. Systém ADEM A4 elektronicky řídí dodávku paliva.

Motor vyhovuje novým emisním limitům Stage III B / Tier 4 Interim a pro snížení emisí je osazen technologií CEGR + DPF. Výfukové plyny se tedy částečně vracejí zpět do spalovacího procesu, během této cesty dochází k jejich zchlazení a když se zplodinám podaří vymanit z uzavřeného oběhu a putují dále výfukem, skončí jejich hmotná karcinogenní složka ve filtru pevných částic.

Hydraulický systém a řízení

Hydraulický systém Cross Sensing obsahuje dvě pístová čerpadla s proměnlivým průtokem, která obsluhují výložník, násadu, lžíci a okruh pro pojezd rypadla. Výkony čerpadel jsou přizpůsobovány okamžitému pracovnímu zatížení. Samozřejmostí jsou přídavné vysokotlaké a středotlaké hydraulické okruhy pro práci s kladivem, nůžkami, ovládání otoče atd.

Přečtěte siPožár bývalé lisovny v Kopřivnici si vyžádal vyhlášení třetího stupně požárního poplachu

Rekuperace energie v hydraulických válcích výložníku je nyní řízena elektronicky. Rekuperace znamená proces, kdy při spouštění výložníku neteče olej vytlačený pístem z válce do nádrže, ale vrací se zpět do opačné strany válce. Tím se ulehčuje čerpadlům a motoru, který díky tomu může mít zhruba o 100 ot/min nižší otáčky.

Řídící jednotka motoru je vybavena registračním zařízením, které monitoruje základní data, jako je například spotřeba PHM, motohodiny v zátěži a bez zátěže, počet startů apod.

Dva elektronické záložní řídící systémy hydraulického čerpadla a regulace otáček dovolují pokračovat ve výkonu při poruše stroje.

Kabina rypadla je nezávisle vytápěná, s přetlakovým větráním a klimatizací. Vyhřívaná sedačka je odpružena vzduchem. Monitor zobrazuje pohled za strojem, který přenáší kamera.

Řízení je hydrostatické, každý pás je řízen nezávislým axiálním hydromotorem. Pojezdová rychlost je 5.3 km/h. Čtyři pracovní světla (dvě na kabině a dvě na výložníku) jsou časově zpožděna, pro odchod obsluhy od stroje.

Rypadlo je vybaveno řídícím systémem, který umožňuje přednastavit na monitoru 10 různých nástrojů, aby nebylo potřeba provádět nastavení hydrauliky při výměně nářadí.

Dodané nástroje a cena

Součástí dodávky byla podkopová lopata o šíři 1 350 mm a objemu 1,5 m3, hydraulické nůžky CAT MP 15 s čelistmi o provozním tlaku 350 barů a demoliční drapák o objemu čelistí 900 litrů a svěrné síle 68 kN.

Cena stroje byla 9 147 338 Kč včetně DPH. Na financování se cestou strukturálních fondů podílela Evropská unie.

Za pomoc děkujeme Ondřeji Hájkovi z bagry.cz

Sdílet