Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana zavaleného speleologa u Vilémovic na Blanensku

Dne 8. 6. 2013 do 21. hodiny vyjížděly jednotky HZS Jihomoravského kraje k 37 událostem. Nejvíc práce měli hasiči na Brněnsku. Zasahovali u 21 událostí a brněnské jednotky byly vyslány také např. na Blanensko, kde hasiči vyjížděli jen za odpoledne k šesti událostem. Jednou z nich byla také záchrana zavaleného speleologa u Vilémovic na Blanensku.

Událost byla na krajské operační a informační středisko HZS JMK ohlášena v 15,43 hodin. K místu okamžitě vyjela technika ze stanice v Blansku a speciální technika z Brna. Do akce byla povolána i jednotka SDH Rudice. Z letiště v Tuřanech vzlétl vrtulník Policie ČR s hasiči-leteckými záchranáři.

První jednotka přijela na místo do deseti minut. Hasiči zjistili, že nedaleko Vilémovic kontrolovala po vydatných deštích skupina speleologů závrt. Staré pažení však povolilo právě ve chvíli, kdy byl v prohlubni jeden ze speleologů. Hlína jej zavalila. Jeho kolegové mu okamžitě pomohli a umožnili mu dýchat. Můž zůstal při vědomí a komunikoval. Zavalený byl však až po hlavu.

Hasiči dřevěným pažením zajistili nestabilní jámu a speleologa začali postupně odhrabávat. Lékařskou pomoc mu poskytl přivolaný speleolog-lékař. Na místě přistál také vrtulník letecké záchranné služby.

Během záchranných prací postavili hasiči vedle propadlé jámy týlový stan, který sloužil jako zázemí pro záchrannou službu a po vyproštění zraněného muže fungoval jako ošetřovna. Vzhledem k tomu, že počasí hrozilo přívalovým deštěm, připravili hasiči vedle jámy také plachty pro případné zakrytí místa zásahu.

Během fyzicky velmi těžkého zásahu se hasiči a šest speleozáchranářů střídalo v odhrabávání hlíny. Muže se jim podařilo dostat ven v 18,07 hodin. Po jeho ošetření v týlovém stanu pomohli hasiči s přenosem zraněného do vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice v Brně.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet