Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Silná bouře poničila na Krnovsku na 40 domů, hasiči likvidují následky

Celkem 120 hasičů z 23 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z celého Moravskoslezského kraje zasahovalo (a zasahuje) od úterního večera 18. června 2013 v Krnově (okres Bruntál) při odstraňování zřetelných následků silného větru, který zasáhl především místní části Kostelec a Ježník.

Zanechal za sebou spoušť, hlavně 4 desítky poničených střech rodinných domků, vyvrácené stromy a sloupy, poničené zaparkované osobní automobily, zbytky střešních krytin, plotů, stromů a větví na silnicích i v zahradách.

Přírodní živel si vyžádal osm zraněných osob, především lehčího charakteru, zranění byla ošetřena na místě. Pouze dva muži z Kostelce skončili v nemocnici s podezřením na vážnější zranění rukou a hlavy. Na místě pracoval tým psychologů, mj. z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Hasiči se zaměřili na provizorní upevnění odtržených krytin střech, hlavně používali velké krycí plachty. HZS Moravskoslezského kraje poskytl zhruba tři desítky, dalších 70 plachet přivezli hasiči ze Skladového a opravárenského zařízení HZS ČR Drahanovice (Olomoucký kraj).

Do oprav se pustili jak vycvičení hasiči-lezci, tak jejich kolegové. K rychlejšímu rozvinování plachet pomáhala výšková technika z HZS MSK, tedy automobilové plošiny a automobilové žebříky. Střechy osvětlovali jak z aut, tak speciálními světly z cisteren, halogeny a také speciálními balonovými světly.

Pokud to majitelé nezvládli vlastními silami, hasiči jim pomáhali i s odklízením trosek ze zahrad. Krnovu již přálo v noci na středu počasí, bylo sucho a teplo, zhruba 20 stupňů Celsia. Zasahující hasiči zdejším lidem přáli, aby jim nepršelo ještě několik dní.

V Kostelci je poničeno zhruba 40 střech. Do Ježníku, kde máme hlášeny 4 poničené střechy, mj. přijel silný jeřáb Demag/Terrex ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, který pomáhal s odstraněním stromu, ležícího na rodinném domku.

V Krnově zasahuje deset jednotek HZS MSK z celého kraje, vedle toho 13 jednotek dobrovolných hasičů z okresů Bruntál a Opava. Vedle nich tu slouží šest desítek policistů.

Na místo živelní pohromy přijel již úterní večer i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, aby pomohl při koordinaci záchranných prací a mapovaní škod. Nabídl v případě potřeby pomoc starostce i občanům obce a poděkoval záchranným složkám za dobře odvedenou práci.


Dnes ráno (19. června 2013) se do jmenovaných oblastí vydalo šest jednotek hasičů (2 x HZS MSK – Krnov a Bruntál, 3 x JSDHO – Krnov, Rýmařov a Světlá Hora a 1 x podnikoví z Krnovských opraven a strojíren). Tj. asi 30 hasičů.

Hasiči se pustili s pomocí výškové techniky do provizorní opravy střech dvou objektů v areálu zemědělského statku (koně) a přikrytí poškozené střechy v Brantické ulici.

Těžká konstrukce střechy odlétla několik desítek metrů do polí, nedaleko ní ležela jiná těžká střecha, o kouscích krytin nemluvě. Původní ranní plán zněl rozdělit tyto konstrukce na menší části a vrátit majitelům na zahrady, aby o ně neprojevili zájem sběrači kovů.

Druhá část práce hasičů byla s pilami – opatrně odřezávat větve vzrostlých stromů, visících například za balkon sousedovic domku, nebo drtící již tak zničený plot či jinou nenávratně ztracenou konstrukci (altánky, pergoly…).

Hasiči byli připraveni vyslyšet požadavek kteréhokoliv občana z této oblasti, který by přišel požádat o pomoc.


Další aktivitou profesionálních hasičů byla práce posttraumatického intervenčního týmu (psychologů), který do dnešního poledne provedl tři desítky nejrůznějších rozhovorů s postiženými, se zaměřením na nejrizikovější skupiny seniorů (navíc třeba s traumatem vytopení z minulých let) a na malé děti.

Šlo jak o povzbuzení, utěšení, tak i dotaz na konkrétní pomoc – s úklidem, vypůjčení vysoušeče atd. V týmu jsou příslušníci a příslušnice HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.


Za bílého dne se ukázala šikovná práce hasičů-střechařů, kteří večer a v noci za umělého osvětlení velmi kvalitně zabezpečili 4 desítky poničených střech, hlavně plachtami.

Ukázal se také rozsah škod v Kostelci a zvláště v Ježníku (za kopcem s čerstvým polomem), kde vypadalo několik hektarů lesa jako po pádu velkého meteoritu.

A několik očitých svědků hovořilo o trychtýři, respektive větrném sloupu, který mj. v mžiku zničil tři malé chaty na Ježníku.

Výhled: Nejrůznější subjekt dnes od rána intenzivně opravují a uklízejí vše poškozené v Kostelci, kde bylo zničeno nejvíce střech. Minimálně do večera, možná i zítra dopoledne…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet