Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Prahy 1 mají nové auto i prapor s požehnáním kardinála

Kardinál Dominik Duka požehnal ve středu navečer nový moderní hasičský vůz a prapor dobrovolných hasičů Prahy 1. Kromě nastoupených dobrovolných hasičů a shromážděných občanů ho na jejich základně Novomlýnská přivítal i starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký.

Starosta ve svém vystoupení připomněl 160. výročí založení Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a zásluhy dobrovolných hasičů Prahy 1 během posledních povodní. „Jsem velmi rád, že Praha 1 má svoji jednotku dobrovolných hasičů, kteří mají velkou zásluhu na tom, že naše městská část byla uchráněna před letošní velkou vodou,“ prohlásil mimo jiné Oldřich Lomecký.

Kardinál Dominik Duka podal při příjezdu přítomných občanům ruku, popřál hezké odpoledne a poděkoval za pozvání. Poděkoval rovněž našim hasičům, že ukázali, že se Praha dokáže postavit velké vodě. Připomněl i jejich patrona – svatého Floriana – a popřál jim, nechť slouží Bohu ke cti a bližním ku pomoci. „Bože, chraň je ve všech nesnázích, aby v boji s živly vždy dobře obstáli a vždy se vrátili ke svým rodinám,“ řekl Dominik Duka, který kromě požehnání daroval hasičům také knihu knih – Bibli – a láhev moravské slivovice. „Aby mohli oslavovat své zásahy a aby se jejich srdce rozhořela,“ dodala Jeho Eminence s úsměvem.

Nákup nového hasičského vozu financovalo Hlavní město Praha, jeho technické a materiální vybavení zaplatila Městská část Praha 1. Automobil je určen především k zásahům na území Prahy 1, ale na vyžádání krajského operačního střediska může být jednotka vyslána kamkoli na území metropole. Automobil je určen pro družstvo ve složení velitel + 5 členů. Na své palubě veze čerpadla, hadice a další hasičskou techniku, je však také připraven i na technické zásahy. Současně s ním se jednotka může pochlubit i nově opravenou garáží pro tento automobil značky Ford.

Jednotka hasičů, působící na území Prahy 1, vznikla teprve před dvěma lety, již se však svou aktivitou mnohokrát zapsala do povědomí obyvatel. Od 2. do 17. června se podílela na ochraně Prahy 1 před povodní, likvidovala její následky, zajišťovala operativní službu u zábran a účastnila se bourání všech úseků zábran na území Prahy 1.

Sbor dobrovolných hasičů Praha 1 byl jako občanské sdružení založen 25. března 2010. Z členů sboru se následně vybírali členové jednotky, kterou zřídilo Zastupitelstvo MČ Prahy 1 dne 6. září 2011.

Více o dobrovolných hasičích Praha 1 si můžete přečíst na www.hasicipraha1.cz

Sdílet