Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasicí přístroj do auta, nutnost nebo povinnost?

Začaly prázdniny a tím pádem i doba cestování na dovolenou. Většina z nás jede na dovolenou vlastním autem. Neustále narážíme na diskuse, jestli je v některých cílových či tranzitních zemích povinný hasicí přístroj v autě.

Zde se však nabízí otázka, zda studovat zákony všech zemí, kde je povinný hasicí přístroj (HP) v soukromém vozidle, ve služebním vozidle či vůbec. Zda není lepší si nějaký HP pořídit a jezdit v klidu s pocitem, že neporušuji předpisy v žádné zemi a že jsem něco udělal pro bezpečnost posádky svého auta i auta samotného.

“Raději ho budu mít a nepoužiji ho než abych ho neměl a v případě nouze mi scházel. “

Ceny těchto HP jsou kolem 500 – 600 Kč. Ruční HP je určen právě pro uhašení vznikajícího požáru. Pokud se vám nepodaří hasicím přístrojem uhasit požár hned v zárodku, naberou plameny rychle na síle a od pěti minut po vzplanutí požáru už bývá auto prakticky nezachranitelné.

A právě proto je velice dobré mít v autě RHP. Hlavně je nutné jej mít v dosahu řidiče nebo na kraji zavazadlového prostoru tak, aby jej bylo možné vyndat bez vyložení nákladu.

Hasící přístroje si můžete vybrat třeba na webu www.vyzbrojna.cz

Zahoření v motorovém prostoru nebo i v kabině je možné uhasit relativně snadno právě v počínající fázi. Požár auta nemusí potkat přímo vás, může se stát, že svým hasicím přístrojem zachráníte život či majetek posádky jiného auta. I to je pro většinu solidních a prozíravých řidičů důvod, proč si RHP vybavit své vozidlo.

RHP lze nahradit i hasicím sprejem. Hasicí sprej má pochopitelně menší účinnost než hasicí přístroj. Je to dáno menším objemem náplně.

Přesto že hasicí sprej není považován za HP (v zemích, kde je HP vyžadován zákonem), může i hasicí sprej zachránit vaše vozidlo nebo alespoň zpomalit rychlost rozhoření požáru a umožnit záchranu osob a nákladu. Hasicí spreje jsou plněny hasivem PYROCOM (dříve PYROCOOL).

Je to vysoce kvalitní a účinné hasivo bez negativních dopadů na životní prostředí a na předměty v hašeném prostoru. Spreje jsou univerzální, na začínající požáry třídy A, B, C včetně zařízení pod napětím. Díky použitým komponentům jsou netoxické a mohou se používat na hašení osob.

Nemusíte se také lekat omezení teploty při skladování. Vyjádření výrobce: Co se týče teplotní odolnosti – ta věta „Nevystavujte teplotám nad 50°C“ vychází z legislativních požadavků na značení výrobků a musí být na všech aerosolech. Nicméně jsme si vědomi potřeby skladování sprejů v automobilech, kde teploty na slunci běžně dosahují 70°C.

Proto jsme sprej nechali testovat ve Strojírenském zkušebním ústavu v Brně a to až do teploty 95°C po dobu 16 hodin. Ani při těchto extrémních podmínkách nedošlo k poruše těsnosti, úniku tlaku natož pak k explozi (protokol č. 39–5065). Mohu tímto uklidnit všechny, kdo mají obavy z přehřátého interiéru vozidla. Nebezpečí hrozí až v případě přehřátí nad 100°C, kdy obsah vyvře a způsobí roztržení (nikoli explozi) plechovky. Toto může nastat snad pouze v přímém ohni a pak sprej funguje jako „hasicí granát“.

Marcel Páter
Technický manažer PYROCOM a.s.

Do osobního vozu doporučujeme hasicí přístroj práškový. Vodní je nevhodný, protože do motorové části se nesmí lít voda, a nemůžeme použít ani sněhový. Práškový hasicí přístroj je tedy ideální z pohledu druhu hasiva. Problém naopak znamená fakt, že prášek se dostane prakticky všude a díky tomu může dojít ke zničení některých dílů automobilu – na rozdíl od prakticky jistému 100% zničení celého automobilu včetně nákladu, pokud HP nepoužijeme.

Doporučujeme dvoukilogramový hasicí přístroj, protože jednokilogramový má menší účinnost a poměr cena / výkon jednoznačně hovoří pro dvoukilové práškové hasicí přístroje.

Ceny doporučovaných hasičáků se pohybují mezi pěti a šesti stovkami. Jejich životnost je dvacet let, kontrola není pro soukromé účely povinná, jen doporučená, a to každý rok. V případě použití lze hasicí přístroj za zhruba 200 korun znovu naplnit. Přístroje se dají koupit v autorizovaných prodejnách.

Určitě bych nedoporučoval je kupovat v supermarketu nebo čerpacích stanicích, protože se tam mohou dostat výrobky nedostatečné kvality a pochybného původu. Navíc při nákupu v supermarketu či na čerpačce k přístroji nedostanete revizní zprávu a není opatřen revizním štítkem, tzn. při cestě do zahraničí nemusí být HP bez revizního štítku a platné revizní zprávy uznán místními autoritami – tedy jste v situaci, jako kdyby jste jej vůbec neměli!

Hasicí přístroje se dají pořídit i ve specializovaných internetových obchodech. Součástí dodávky by měly být i držáky, jejichž cena ovšem nemusí být v ceně hasicího přístroje zahrnuta. Kam si hasicí přístroj řidič připevní, je jen na něm. Měl by myslet na to, že vruty musí být zašroubovány tak, aby se nemohly při nehodě vytrhnout, a zároveň by měl být hasicí přístroj dobře po ruce. Vhodné je ho upevnit pod sedačku nebo například na kraj zavazadlového prostoru, aby byl po ruce i při naloženém kufru.


Kdo plánuje cestu do zahraničí, měl by si zjistit předem, kde a co je rozdílného oproti našim předpisům v povinné výbavě vozu. Povinná výbava se totiž velice liší stát od státu, a to dokonce i v EU.

Povinný hasící přístroj je v Pobaltských státech a dále v Bulharsku, Řecku, Moldavsku, Rumunsku, Rusku, Turecku, na Ukrajině a v Bělorusku. V Belgii a Polsku je povinný jen u vozidel registrovaných v zemi. Dánsko, Island, Makedonie, Norsko a Švédsko hasící přístroje jen doporučují.

Sdílet