Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk zapálil penzion ve Velkém Ratmírově, škoda je 30 milionů korun

Požár byl na Operační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen v 0:57 hodin. Operační důstojníci rozhodli o vyslání dvou cisteren a automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a dalších tří cisteren z jednotek SDH obcí Kardašova Řečice, Deštná a Lodhéřov.

Průzkum na místě události ukázal, že se jedná o požár střechy penzionu, ve kterém kromě ubytovacích prostor je restaurace, wellness, sauna a dále technické zázemí – garáž, stodola, kotelna. Hasiči okamžitě zahájili hasební práce. Před druhou hodinou ranní si velitel zásahu z důvody dostatečného zajištění dodávky vody na požářiště vyžádal jako posilovou jednotku dobrovolné hasiče obce Pluhův Žďár, která měla za úkol zřídit čerpací stanoviště, a dále další cisternu ze stanice Jindřichův Hradec. Ve 2:15 hodin byla k požáru svolána také jednotka SDH obce Jindřichův Hradec.

V 3:24 hodin byl požár lokalizován, tzn. dále se nešířil a byl zcela pod kontrolou zasahujících hasičů, kteří stále pokračovali v hašení. O dvě hodiny později na rozhodnutí velitele zásahu začaly z požářiště postupně odjíždět všechny jednotky SDH. Okolo sedmé hodiny pak na místě byla již jen jindřichohradecká profesionální jednotka, která stále prováděla dohašovací práce a která byla vystřídána, a to jak celá směna, tak velitel zásahu. Požár byl zcela uhašen krátce po 9. hodině, kdy bylo požářiště předáno majiteli.

Vyšetřovatel HZS po dohodě s majitelem vyčíslil škodu způsobenou požárem na Kč 30 000 000,–. Poškozena byla především střecha, krovy a střešní krytina, restaurace, dále pak stodola, kotelna a garáž a další vybavení. Hasiči svým zásahem uchránili další majetek (hlavně ubytovací prostory) za Kč 20 000 000,–.

Příčinou vzniku požáru byl úder blesku.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet