Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: TFA Ostravská věž v exkluzivním prostředí Dolní oblasti Vítkovic vyhrál v hlavní kategorii Lukáš Novák

Sobota patřila v zajímavém industriálním prostředí národní kulturní památky v Dolních Vítkovicích hasičům. V disciplínách TFA se tam utkali v dalším díle seriálu O pohár ředitele HZS MSK v TFA.

Na prvním místě se umístil Lukáš Novák, který byl s časem 06:39,53 o skoro minutu rychlejší, než druhý Tomáš Zobaník v čase 07:34,45. Nejús­pěšnější trojici pak zakončuje Martin Plšek, jehož výsledek je 07:45,12.

Kompletní soubory s výsledky najdete v příloze článku.


Celou akci uspořádali společně Sportovní klub HZS Moravskoslezského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, Dolní oblast Vítkovice a Česká asociace hasičských důstojníků.

Soutěž probíhala v disciplínách TFA (simulace zásahové činnosti v zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže). Trať byla postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících.

Rozdělena byla do 4 úseků, časy ze všech 4 úseků byly sečteny a poté vyhodnoceny.

Celé TFA bylo značně ztíženo, např. hadice byly těžké, gumové a roztahovaly se na neobvyklou délku 100 metrů. Sto bylo i úderů do hammerboxu, dále než obvykle bylo nutno tahat i figurínu.

Mistr světa a 4násobný mistr Evropy v TFA Lukáš Novák (a vítěz dnešního TFA Ostravská věž) uvedl, že v Dolní oblasti Vítkovic byla magická atmosféra. „Jel jsem sem na závod TFA speciálně kvůli tomuto prostředí, kde jsem dosud nikdy nebyl a které mě hodně zajímalo. Na trati jsem neměl žádnou slabou chvilku. Má to tady koule,“ dodal. Příště by sem trád přijel ,místo na TFA na hudební festival Colours of Ostrava.

Veterán TFA Jaromír Barcuch nesváděl vinu za to, že po 100 úderech těžkým kladivem a nesení 80kilové figuríny nedokázal překonat tři metry vysokou bariéru. „Musím příště více trénovat,“ řekl na dotaz, zda bude příští rok skládat v Ostravě reparát. „Alespoň je vidět, že tato trať je opravdu těžká, že ji nezvládne každý,“ dodal.

Nejlepší Ostravák na trati – Roman Viej z HZS MSK – byl se svým výsledkem a umístěním docela spokojen (10. místo).

Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_kategorie_a.pdf zobrazit online PDF 171 kB
vysledky_kategorie_b_c.pdf zobrazit online PDF 149 kB
vysledky_vsichni.pdf zobrazit online PDF 188 kB
Seriál: O pohár ředitele HZS MSK v TFA