Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nad Fulnekem hořelo 40 hektarů pole, strniště, lesa a luk, požár likvidovalo 10 jednotek hasičů

Deset jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných (SDH) jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek 8. 8. 2013 odpoledne u požáru 40 hektarů pole s ječmenem, lesa, luk a strniště ve Fulneku (okres Nový Jičín) na úbočí ve směru na obec Jestřabí. Požár se obešel bez zranění, škoda bude minimálně půl milionu korun.

Operační středisko hasičů bylo o ohni, který zpozorovali zemědělci z pole nad ohniskem, informováno ve čtvrtek odpoledne před třetí hodinou. Na místo postupně vyjelo deset jednotek hasičů.

Zprvu požár menšího rozsahu se díky ohni velmi rychle rozšířil téměř na celé pole s ječmenem. Před ohněm museli chránit jak sebe, tak techniku. Část se podařilo hasičům zachránit. I tak podle majitelů zničil oheň 22 hektarů ječmene téměř za půl milionu korun.

Oheň se rozšířil i do sousedního lesa a na louky, zachvátil také kus strniště, odhadem na ploše 18 hektarů. Hasiči jej dostali pod kontrolu zhruba za dvě a půl hodiny. Pak se zaměřili na prolévání částí lesa i hrabanky s kořeny. K hašení používali i lopaty.

Na dohled a kontrolu požářiště budou hasiči na místě minimálně do pátečního rána.

Celková škoda byla vyčíslena na 530 tisíc Kč (480 tisíc 22 ha ječmene, 50 tisíc 1 ha lesa, louky a strniště 0).

Příčinou vzniku požáru byla technická závada – zřejmě kontakt odjíždějícího kombajnu s kamenem.

9. 8. 2013 – Hasiči zasahují ve Fulneku znovu, dohašují doutnající hromadu hnoje.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet