Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihomoravském kraji hasiči opět likvidovali několik požárů lesa a trávy, nasazen byl i vrtulník

Kromě několika menších požárů trávy – například ve Slavkově u Brna, brněnských Žabovřeskách nebo v obci Žďánice, jihomoravští hasiči dnes zasahovali u požáru lesa ve Vracově.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru přijalo v 15,20 hodin informaci o požáru lesa poblíž Ratíškovic. Po příjezdu na místo zjistil velitel zásahu, že hoří lesní hrabanka a tráva na ploše o rozloze asi 100 na 100 metrů. Na místo si proto nechal poslat další cisterny. Operační středisko aktivovalo jednotky z druhého stupně požárního poplachu.

Oheň dostalo devět jednotek hasičů pod kontrolu pomocí sedmi vodních proudů krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Pomohl jim také vrtulník s hasicím vakem, který požářiště několikrát prolil vodou. Dohašování ohnisek a rozhrabávání požářiště však trvalo až do 18. hodiny.

Během zásahu povolalo operační středisko HZS do pohotovosti na vlastní stanice čtyři dobrovolné jednotky. Současně totiž další profesionální jednotky zasahovaly u dopravní nehody kamionu v Petrově na Hodonínsku.

Příčinou požáru lesního porostu byl zřejmě úder blesku do stromu. Škoda by se podle vyšetřovatele HZS měla pohybovat kolem 5000 korun. Díky včasnému a účinnému zásahu hasičů se však požár nerozšířil na větší plochu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet