Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár půdy bytového domu v Raspenavě způsobil škodu za půl milionu, lehce se zranil dobrovolný hasič

Včera ve 21:28 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje zprávu o požáru na půdě bytového domu v Raspenavě. Na místo požáru bylo vysláno celkem šest jednotek – profesionální jednotky z Raspenavy a Liberce a dobrovolné z Raspenavy, Frýdlantu, Hejnic a Lázní Libverda.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči průzkumem zjistili, že požárem je zachvácen celý půdní prostor o ploše cca 60 m2 a všechny osoby již byly mimo budovu. Hasičům se podařilo dostat „nezkrotný" živel pod kontrolu kolem 22:00 hodin a poté prováděli dohašování jednotlivých ohnisek, které vyhledávali pomocí termokamery. Při zásahu hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a nezbytné bylo i použití automobilového žebříku, po kterém byl natažen jeden vodní proud.

Při zásahu došlo k lehkému zranění (opaření) dobrovolného hasiče z Raspenavy, který byl ihned ošetřen a následně pokračoval v hašení požáru. Dnes dopoledne proběhne došetření za účasti našeho vyšetřovatele HZS LK a psovoda PČR se speciálně vycvičeným psem k vyhledávání akcelerantů hoření. Jelikož nebylo možné vyloučit úmyslné zapálení, je případ v gesci PČR. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena majitelkou na 500.000 Kč, hasiči svým zásahem uchránili majetek ve výši 1.000.000 Kč.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
HZS Libereckého kraje

Sdílet